Blu-ray: The Danish Girl

Tom Hooper staat bekend om zijn opvallende stijl, wat betreft het op onverwachte momenten overschakelen naar close-ups en vooral de esthetiek in zijn films speelt ook een grote rol. Hij heeft ditmaal gekozen om beide componenten te combineren in het algehele pallet dat gebruikt wordt om The Danish Girl weer te geven. Gebaseerd op het boek van David Ebershoff, vormt dit ogenschijnlijk kleine verhaal een groter geheel. En alhoewel het misschien geen grote hit is geweest zoals Les Misérables of The King's Speech is het de moeite waard.

In The Danish Girl wordt op een haast verhalende manier gekeken naar het leven van de kunstenaars Gerda en Einar Wegener. Wanneer op een avond Gerda naar een soirée moet, maar Einar geen zin heeft in de ongewilde publiciteit, besluiten ze een spel te spelen: wees een keer iemand anders, letterlijk en figuurlijk. Zodoende wordt Lili als dekmantel uitgevonden voor de avond. Ze schijnt het nichtje te zijn van Gerda, dat voor een paar dagen over is. Wat er echter ook duidelijk wordt is dat Einar al langer lijkt te worstelen met de vraag of hij zich wel man voelt, of dat er toch niet beter een ander geslacht aan hem had moeten worden meegegeven. Wat volgt is de tweestrijd tussen enerzijds de steeds sterker wordende twijfels van Einar en de keuze die het hart van Gerda zal breken.

Allereerst moet opnieuw het hoedje afgenomen worden voor Alicia Vikander. Na geniale prestaties in Ex Machina, A Royal Affair en The Man From UNCLE zet ze ook deze keer weer een toprol neer waar ze niet meer dan verdiend een Oscar voor in ontvangst mocht nemen. Tijdens de wat saaiere stukken van de film, die er ongetwijfeld zijn, houdt zij het bijna zinkende schip drijvende. Zo'n toprol is dit keer niet weggelegd voor Eddie Redmayne, die al wel heeft bewezen dat hij dat kan in The Theory of Everything. Zijn rol is nu alleen zo geforceerd geschreven dat er een vraagteken bij de motivatie van Redmayne gezet kan worden; wil hij alleen maar gaan voor het schokkende in een rol, of de uitdaging om ook echt iemand anders te worden, want uit deze film wordt dat absoluut niet duidelijk. De kijker kan zelfs afdwalen door de sporadische irritatie die het personage opwekt, want een gegronde motivatie voor sommige scènes is er gewoonweg niet. 

Wel is de muziek van grootmeester Alexandre Desplat een aangename bijkomstigheid. Opnieuw heeft hij voor elkaar gekregen dat de muziek die hij heeft gecomponeerd een eigen rol gaat spelen naarmate het verhaal vordert. Het is dan niet zozeer meer iets wat op de achtergrond treedt, maar een aanvulling bij indrukwekkende scènes, en zelfs bij die scènes waar de kijker enigszins kan afdwalen. Desplat maakte al eerder duidelijk dat hij dit kon in de laatste Harry Potter-film, maar ook in Zero Dark Thirty en The Imitation Game. Het is dan ook niet voor niets dat hij in 2015 een gouden beeldje mee naar huis mocht nemen voor zijn bijdrage aan The Grand Budapest Hotel

The Danish Girl weet zeker niet op elk moment 100% te boeien, door een mix van een falend script, het gebrek aan motivatie bij Redmayne, en de wat aparte keuze voor plaatsing van de camera, maar toch weet de film dat goed te maken door de frisse mix van compenserende acteerprestaties van ondermeer Alicia Vikander en Matthias Schoenaerts, en de fantastische soundtrack van Alexandre Desplat. Misschien moet Tom Hooper ook weer gewoon zijn draai vinden om een hit te kunnen produceren en is dit simpelweg een opwarmertje geweest.