Me Before You

Een kleine film die midden in de zomer blockbuster periode uitkomt en het waarschijnlijk toch meer dan respectabel gaat doen in de bioscopen: dat kan niet anders zijn dan een romantische film. Dames smelten erbij weg en de vriendjes en mannen moeten mee. Me Before You zou met deze tactiek zomaar een klein hitje kunnen worden te midden van de vele superhelden- en sci-fi-films deze zomer.

Me Before You vertelt het verhaal van Lou Clark, gespeeld door Emilia Clark (Khaleesi van Game of Thrones). Zij wordt aangenomen door de moeder van Will Traynor (Sam Claflin, Finnick in The Hunger Games) om overdag zorg te dragen voor Will. Na een noodlottig ongeval is Will bijna volledig verlamd en hij brengt zijn dagen bijna volledig door in een rolstoel. Lou krijgt de opdracht om hem op te vrolijken. Ze is duidelijk niet de eerste die dit probeert en Will blijkt nu niet bepaald een persoon te zijn om makkelijk contact mee te leggen. Lou heeft echter een bijzondere charme en weet langzaam maar zeker tot Will door te dringen. Ze weet echter nog niet dat hij al opgegeven heeft en het einde van zijn leven aan het voorbereiden is.

Me Before You Will en Lou shaving

Alle vormen van zoetsappigheid zitten in deze film verstopt. Romantische uitstapjes, persoonlijke cadeaus, bijzondere momenten … het is er allemaal. En toch zal deze film een groot deel van het publiek mee weten te krijgen. Hoe dit komt? De ongelooflijke charme van Emilia Clarke als Lou. Zij draagt letterlijk de hele film, met haar quirky eigenschappen en onophoudelijke doorzettingsvermogen. De chemie met Sam Claflin is meer dan voldoende aanwezig, waardoor de langzaam ontluikende relatie tussen de twee meer dan voldoende overtuigt.

De film is echter meer een sprookje dan een waarheidsgetrouwe vertelling van een jongeman die vol in het leven stond en jong verlamd raakt. Hij komt namelijk uit een rijke familie en alles wat je maar kan bedenken wordt geregeld. Aangepaste stallen om een eigen huis te creëren. Een uitstapje naar een tropische plek waar alles voor invalide personen is geregeld. In werkelijkheid is dit eigenlijk nooit realiseerbaar voor personen die in deze situatie verzeild raken. Een film dient echter als doel om de kijker een kleine twee uur weg te laten dromen naar deze wereld en dat doet deze film uiterst effectief.

Me Before You Will en Lou

Korte aandacht moet er besteed worden aan een paar kleine bijrollen: Charles Dance, bekend als Tywin Lannister in Game of Thrones, speelt de vader van Will. En ondanks zijn norse blik blijkt hij een uiterst sympathiek figuur te zijn. Voor de kijkers van Game of Thrones even wennen. Ook zien we Matthew Lewis in een vrij grote bijrol. Lewis is bekend geworden als Neville in Harry Potter en laat hier een keer een hele andere kant zien. Verder zien we nog Janet McTeer en Jenna Coleman in belangrijke bijrollen.

Al met al is dit gewoon een formulematig opgebouwde film en uiterst geschikt voor liefhebbers van films als The Fault in Our Stars. Me Before You gooit er echter een Brits sausje overheen waardoor het iets sympathieker wordt en daarom makkelijker de harten van de kijkers binnen dringt.