Blu-ray: The Big Short

Internationaal bejubeld om zijn realistische weergave van de ondergang van de Amerikaanse economie rond 2007 en dat is niet meer dan terecht. The Big Short, geregisseerd door Adam McKay, zet een flink aantal grote acteurs en actrices naast elkaar om het echte verhaal achter die instorting van 2007 te laten zien. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Lewis, die eerder ook al The Blind Side en Moneyball schreef, waarvan ook zeer succesvolle films zijn gemaakt. Dat kan ook eigenlijk alleen maar succes opleveren, toch?

The Big Short volgt een groep van vier aparte outsiders, gespeeld door Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling en Brad Pitt, die tegelijkertijd ook nog wat protegés en companen naast zich hebben. Stuk voor stuk valt hen een patroon op in het Amerikaanse hypothekensysteem, maar het duurt een tijd voordat het precies tot ze doordringt dat dit wel eens een explosie zou kunnen betekenen van de gehele Amerikaanse economie, en misschien zelfs mondiale gevolgen zal hebben. Maar zelfs dan is het een gevecht om geloofd te worden in een wereld waarin de banken het voor het zeggen lijken te hebben en vooral niet van plan zijn om te luisteren naar de voorstellen die de heren doen. Daarom neemt een ieder het heft in eigen handen om aan te tonen dat er iets flink mis is. En dat daar misschien nog meer slachtoffers zullen vallen is iets wat voor de heren er nou eenmaal bij hoort.

Het script van de hand van Adam McKay en Charles Randolph werd bekroond met een Oscar, alhoewel dat in het eerste gedeelte van de film niet helemaal terecht lijkt te zijn. De moeilijke termen vliegen om de oren en het is dan ook erg lastig om precies door te hebben wat er aan de hand is. Wanneer er echter de tijd genomen wordt om even stil te staan bij sommige zaken en het allemaal wat simpeler wordt uitgelegd door enkele bekende celebrities (waarmee McKay gelijk wil laten zien hoe absurd sommige constructies zijn), wordt er al snel duidelijk dat niet meer met dit script valt te sollen. Het verhaal wordt aangekleed door een dosis met vlagen flink zwarte humor, maar ook de lichtere toon is aanwezig. Hierdoor is The Big Short ook gewoon een hele geestige film om naar te kijken en het ontpopt zich haast tot een comedy. Vul dit aan met de grappigste performance van de film, namelijk die van Ryan Gosling en het lachen kan beginnen. Ook het breken van de ''fourth wall'' is iets waar bewust voor is gekozen om de humor bij de kijker direct binnen te laten dringen. Niet alleen bij Deadpool werkt het dus.

De lijst met extra's is zeer verfrissend na de eveneeens verfrissende ervaring die de film met zich meebrengt. Hierin wordt nog beter uitgelegd wat de kijker zojuist allemaal heeft gezien en hoe deze financiële constructies allemaal met elkaar samenhangen. Ook zijn er en nog een aantal verwijderde scènes te vinden die er misschien eigenlijk wel in hadden moeten blijven. Aan het eind van de rit is The Big Short een film die geschikt is voor verschillende gelegenheden, maar sowieso één die er bovenuit steekt: genieten geblazen.