Blu-ray: The Revenant

Wat te doen als je niet meer kunt lopen, je rug openligt, maar het tegelijkertijd ook nog eens constant onder nul is? Dat zijn maar een paar van de uitdagingen die Hugh Glass, een rol van DiCaprio die nog lang in het geheugen achter zal blijven, moet doorstaan om naar zijn doel te komen: wraak nemen op degenen die hem hebben achtergelaten en zijn zoon de verdoemenis in jaagden. De film werd genomineerd voor 12 Oscars, waarvan er 3 drie mee naar huis mochten, waaronder dan eindelijk eentje voor Leonardo DiCaprio. Nu is de mogelijkheid er om de film toe te voegen aan de collectie en dat raden wij dan ook van harte aan.

The Revenant vertelt het verhaal van Hugh Glass, die, nadat hij zijn expeditie een hinderlaag inleidt, de gevolgen daarvan steeds harder onder ogen moet zien. Veel van de leden vertrouwen hem niet meer en verlaten hem dan ook als hij een te grote last wordt na aangevallen te zijn door een beer. Zelfs zijn eigen zoon moet het ontgelden door zijn Indiaanse uiterlijk. Glass spreekt de taal van de Native Americans namelijk vloeiend na een aantal jaar opgenomen te zijn in een stam. Wat overblijft van die herinneringen is een pijnlijke koude ijswind die over zijn lichaam waait, na achtergelaten te zijn en de expeditie zelf voort te zetten. Glass wordt alleen ditmaal door iets anders gedreven: wraak.

De cinematografie, waar dan ook een Oscar voor gewonnen werd, is indrukwekkend. De film lijkt in een lang shot op te gaan en dit werkt fantastisch. Tel daarbij ook nog de angstaanjagende soundtrack op van de hand van Alva Noto en Ryûichi Sakamoto en een grandioze filmervaring is de uitkomst. Dit was een film die, ondanks dat er geen 3D-effect was, zeker in de bioscoop tot zijn volle recht kwam. De 4K-projectie bij verschillende bioscopen liet dit ook zien. 

Het acteerwerk is tevens van een hoog niveau. Over DiCaprio's prestatie met de haast stille rol is inmiddels wel genoeg gezegd. Een performance die te weinig aandacht heeft gekregen is ondermeer die van Tom Hardy als de slechterik in het verhaal. De motivatie van de negatief neergezette personages is zo realistisch weergegeven dat er haast een gevoel van begrip begint te groeien naarmate het verhaal tot een einde komt. Ook de rol van Will Poulter, die eerst nog bekend was door zijn ietwat gênante rol in de comedy We're The Millers, heeft zich in ieder geval met deze rol direct van dat imago afgeacteerd. De wanhoop die hij op het witte doek brengt en nu bij de kijker thuis is er eentje van Oscar-waardig niveau. 

De extra's die te vinden zijn op het schijfje zijn summier. De enige featurette die te zien is, is genaamd 'De Ongeziene Wereld' en laat de gebieden zien waar is gefilmd. Wel geeft het een indrukwekkend kijkje achter de schermen bij een tevens indrukwekkende film. De optelsom komt tot een zeer positieve uitkomst en het is dan ook niet meer dan terecht dat de film internationaal bejubeld is, en daar is nu ook de mogelijkheid voor de kijker thuis om zo'n zelfde ervaring te hebben.