Blu-ray: Penny Dreadful (Seizoen 2)

Een interpretatie van personages die al zo vaak verfilmd zijn; het lijkt een risicovolle operatie. John Logan moet dat ook gedacht hebben toen hij het verhaal van Penny Dreadful moest pitchen. Het werd echter een gigantisch succes: de serie werd opgepikt door Showtime en is inmiddels ook te zien via Netflix. Het derde seizoen van de serie, dat overigens al vanaf het eerste seizoen door een vast team wordt gemaakt dat onder andere uit Sam Mendes (Skyfall, American Beauty) bestaat, is inmiddels in première gegaan via Netflix en daarom is het tijd om op stoom te komen met het tweede seizoen.

Al eerder verscheen op FOK! een bespreking van het eerste seizoen van deze topserie. Opnieuw volgt de kijker onder andere Frankenstein en zijn monster en Oscar Wilde's Dorian Gray. Deze personages krijgen in het Victoriaanse Londen in het midden van de negentiende eeuw te maken met het onderaardse kwaad dat beheerst wordt door aanbidders van de duivel, die het op hun beurt weer gemunt hebben op Vanessa Ives, een rol van Eva Green. Zal het lukken om deze dreiging de kop in te drukken en de duisternis te bestrijden, of wordt het dan toch tijd voor iedereen om met hun eigen innerlijke demonen geconfronteerd te worden?

De serie is er absoluut niet een voor de lichthartigen, want de beelden kunnen soms tot een flinke schok leiden. Dat weerhoudt het verhaal er echter niet van om een flink aantal twists te nemen die gewaagd genoemd kunnen worden. Dit wordt gecombineerd met de indrukwekkende praktische make-up en een mengeling van uitgedachte special-effects. Tel daarbij nog het acteerwerk van hoog niveau op van onder andere Eva Green, Timothy Dalton, Rory Kinnear en Josh Hartnett en een perfecte uitkomst is gevonden. Een minpunt van de serie is misschien dat de serie te graag wil. Soms lijkt het wel alsof de schrijvers het erom doen in de vorm van de extremiteit. Dit is ook voor een groot deel aan het feit te danken dat terwijl het tweede seizoen van de serie in productie ging, er al groen licht gegeven was voor meerdere seizoenen. Daarom lijken de makers er de tijd voor te nemen om het geweld zijn gang te laten gaan en de overtreffende trap vaak toe te passen.

Penny Dreadful weet met het tweede seizoen het niveau van het eerste seizoen volledig door te zetten. Dat de nieuwigheid er misschien vanaf is, wordt geen moment gemerkt. De plottwists zijn van een hoog niveau en het is ook niet onterecht dat het scenario en het acteerwerk daarbij opgeteld al een aantal keer is bekroond met een flink aantal prijzen. Het derde seizoen is inmiddels van start gegaan, dus met deze blu-ray, die een aantal leuke extra's bevat, zoals kijkjes achter de schermen en uitgebreide making of-video's, is de schrik compleet.