Concert: Tides From Nebula + Night Of The Lotuseater

Het afgelopen weekend stond de Friese hoofdstad weer volop in het teken van cultuur en muziek. Zo was er het hele weekend het Fries Straat Festival, waarbij in de straten van de binnenstad van de Friese hoofdstad kon worden genoten van de meest uiteenlopende vormen van beeldende kunst, straattheater en niet te vergeten heel veel leuke muziek uit binnen- en buitenland. Zo zagen we op de zaterdagmiddag al fijne optredens van onder meer het bezielende Willie Darktrousers en De Splinters, een artiest die eerder ook al lokaal naam wist te maken met een heerlijk wazig stripboek, het uit Denver afkomstige duo Reverend Deadeye met hun heerlijke lo-fi psycho gospel en fraaie schilderkunstwerken op hout en oude bijbelpagina's, het sterk debuterende Fools & Prtndrs, de 'Kudtmuziek' van de door de wol geverfde punkers van Der Untergang en de jonge honden van Vixen Scream, een bandje dat klinkt als Jimi Hendrix, Carlos Santana en Keith Moon die samen in een op hol geslagen stoomtrein aan het jammen zijn geslagen en die klinkt alsof ze met een tijdsmachine zijn opgehaald uit de late zestiger jaren. Neem daarbij het nodige gerstenat, geestverruimende middelen en het heerlijke lentezonnetje en je weet dat het een weekend was om in te lijsten.

Night Of The Lotuseater
Night Of The Lotuseater

Voor degenen die aan een dag vol muziek nog niet genoeg melomaan vermaak hadden gehad had het Leeuwarder Poppodium nog een aangenaam concert in petto. Zo stonden er maar liefst twee voor stonerliefhebbers grote namen uit de instrumentale psychedelische rock op het programma. De avond begon met de band Night Of The Lotuseater, een internationaal trio bestaande uit Bart Jonathan Dykstra, Klaas Harm Dijkstra en Leo van der Veen, dat we destijds ook al zagen optreden op het eerste Into The Void Festival in 2013, waar de band toen de ondankbare taak van openingsact had. Begin 2015 maakte de band een sterk debuut met hun Æpos One: An Electric Production of Space-EP, een plaat met een zestal tracks die vernoemd werden naar wereldsteden waar de bandleden in het verleden voor langere tijd verbleven.

Night Of The Lotuseater 2
Night Of The Lotuseater

Terwijl de lichtman nog op zoek leek te zijn naar het juiste knopje voor de podiumverlichting begonnen de mannen vanuit het duister aan hun muzikale roadtrip met het melancholische 'Oslo', een compositie uit de begintijd van de band die helaas niet op de hierboven al genoemde EP terug te vinden is. Nadat de band ons heeft meegenomen naar 'Stockholm' en 'Dublin' is het tijd voor 'San Diego' en 'Reverse Gear', een tweetal fraaie composities waarvan we mogen hopen dat deze ook te vinden zullen zijn op Æpos Two (hint hint ). Met het zwaar spacende 'Berlin' komt dan na een dik half uur een einde aan een wederom zeer indrukwekkend optreden van Night Of The Lotuseater, een band die niet al te gekke vaak optredens doet maar die zeker in één adem genoemd mag worden met bands als Monomyth, Radar Men From The Moon en Menhir.

Tides From Nebula
Tides From Nebula

Na Night Of The Lotuseater was het tijd voor de uit Warschau afkomstige band Tides From Nebula. Begin deze maand stond de band nog op het immense Strawberry Festival in China en begon daarna aan de 2016 Spring Tour door een achttal landen in Europa. Zaterdagavond was het tijd voor het enige optreden van de band in Nederland. Een bijzonder optreden aangezien de band ditmaal als trio optrad. Gitarist Adam Waleszyński werd vlak voordat de tour begon ziek en was zodoende ook in Leeuwarden afwezig. Begin deze maand verscheen Safehaven, het vierde album van de band uit Polen, waarvan uiteraard een aantal tracks werden uitgevoerd. Terwijl drummer Tomasz Stołowski de stokjes stevig in handen heeft zijn zowel gitarist en toetsenist Maciej Karbowski en bassist en toetsenist Przemek Węgłowski heftig aan het multitasken op het podium. Na de spetterende opening met 'Knees to the Earth' wordt het afwachtende publiek gevraagd om wat dichter bij het podium te komen, waaraan schoorvoetend gehoor wordt gegeven. Het was het begin van een indrukwekkend en overdonderend optreden, waarbij composities uit het gehele oeuvre van de band worden gespeeld.

Tides From Nebula 2
Tides From Nebula

Muzikaal gezien zit Tides From Nebula ergens tussen het electronische van Ozric Tentacles en de dromerige soundscapes van Monomyth. Zo klinkt de band op sommige momenten zeer rustgevend om vervolgens uit te barsten in alles overweldigende geluidsmuren. Wat wel opvalt is dat er maar weinig contact is tussen de band en het publiek maar dat komt in dit geval de muziek, die zich laat beluisteren als een muzikale trip door tijd en ruimte, alleen maar ten goede. Na een klein uur musiceren komt er met het sterk opbouwende 'Siberia', een track waarmee de Polen steevast hun optreden afsluiten, een abrupt einde aan de muzikale droomreis. Al met al kunnen we dus gerust stellen dat het een zeer geslaagde avond was voor avontuurlijke muziekliefhebbers met een voorkeur voor instrumentale klanken. We kunnen wat dat betreft nu al haast niet wachten tot het optreden van Monomyth op het komende Into The Void Festival in De Neushoorn in oktober.

Setlist Night Of The Lotuseater
Oslo
Stockholm
Dublin
San Diego
Reverse Gear
Berlin

Setlist Tides From Nebula
Knees to the Earth
Hollow Lights
It Takes More Than One Kind of Telescope to See the Light
Purr
The Lifter
Only With Presence
Traversing
Now Run
We Are the Mirror
Siberia