Kirby: Planet Robobot

Kirby: Triple Deluxe was een prima Kirby-game die slim gebruik maakte van diepte. De game werd goed ontvangen en een vervolg kon dan ook niet lang uitblijven. De nieuwe Kirby heet Kirby: Planet Robobot en geeft een mechanisch tintje aan onze roze vriend.

Kirby amiibo

Qua opzet is de game niet veel veranderd. Je hebt de singleplayer, waar je vijanden opzuigt, uitspuugt, inslikt, rondzweeft en de wereld ontdekt met een breed scala aan vaardigheden. Zwaard Kirby, Dokter Kirby, Circus Kirby, Hamer Kirby en nog vele meer. De klassiekers zijn aanwezig en nieuwe vaardigheden zijn toegevoegd om het geheel wat op te frissen. Heb je geen zin om met alle vaardigheden te spelen of heb je één favoriet? Ben je daarnaast ook amiibo-verzamelaar? Goed nieuws! Door amiibo te scannen krijg je een gepaste vaardigheid in het spel. Door bijvoorbeeld een Mario-amiibo te scannen word je Vuur Kirby. Het is een kleine extra voor hen met amiibo, die andere spelers zeker niet zullen missen.

Wat leuk is aan Planet Robobot is het feit dat je een eigen 'Robobot' krijgt die in sommige levels te gebruiken is. Ik heb hem maar Kirbybot genoemd, en dat is niet helemaal onterecht. Wanneer Kirby duikt in de Kirbybot ben je uiteraard sterker en kun je niet meer rondzweven, maar ook jouw Kirbybot kan vijanden absorberen. Absorbeer je een vijand met een zwaard, krijg je twee enorme sabers aan beide armen, waar je kettingen mee kunt doorsnijden en uiteraard vijanden een kopje kleiner kunt maken. Met een andere kun je weer lasers schieten en zo zijn er nog meer mogelijkheden. De leukste zijn nog wel een aantal levels waarin je een soort Gradius-levels doorspeelt, door van jouw Kirbybot een jet te maken.

Kirby: Planet Robobot Gradius

Naast deze leuke toevoeging is het level-design van Kirby: Planet Robobot misschien nog wel het grootste pluspunt. Niet eerder heb ik zo genoten van de omgevingen, de speelse camerahoeken en slim geplaatste vallen, vijanden en puzzels. Waar je normaal in een Kirby nogal de neiging hebt om overal maar overheen te zweven en je nergens druk om te maken, wil je in Robobot juist door het level rennen, springen en vechten. Van auto's die van de diepte naar voren rijden (en echt wachten op een rood licht) tot een ritmisch level waar de omgeving perfect is aangepast aan de muziek. Het zijn geen baanbrekende elementen, maar het geheel past perfect bij Kirby en nodigt enorm uit. In elk level zijn er drie code cubes verstopt die je kunt verzamelen en een hele berg stickers (waar je jouw Kirbybot mee kunt versieren). Door het level design en de sfeer voelt het niet als een klus om deze zaken te zoeken, maar echt als puur plezier. Neem dit alles samen met de epische eindbaas (ik zal niets spoileren, behalve dan dat het woord episch zeker terecht gebruikt wordt) en je hebt een singleplayer waar je u tegen zegt.

Kirby: Planet Robobot Kirbybot

Naast de singleplayer zijn er nog een paar extra elementen die je kunt spelen. Als eerste heb je 'Kirby 3D Rumble', een minigame waarin je speelt vanuit een topdown-perspectief. De bedoeling is om in een aantal stages zoveel mogelijk punten te verzamelen. Daarnaast heb je 'Team Kirby Clash', waarin je samen met anderen moet vechten tegen bazen. Elke Kirby heeft hierin zijn eigen vaardigheid en goed samenspel moet genoeg zijn om te kunnen winnen. Na het uitspelen van de game komen hier nog twee modi bij. In de ene modus speel je als Meta Knight in een soort time-trial, waarin je zo snel mogelijk het einde van een reeks levels moet bereiken. Als laatste is er 'The Arena', waarin je in je eentje alle bazen uit de game nog eens moet verslaan. Uiteindelijk zijn al deze modi niets meer dan vermakelijke extra's waar de ene speler meer energie in zal stoppen dan de ander. In mijn ervaring voegde het niet toe en kwam het geheel niet bij de kwaliteit van de singleplayer zelf.

Al met al is Kirby: Planet Robobot één van de betere Kirby-titels. Met boeiend leveldesign, leuke nieuwe vaardigheden en de Kirbybot is er genoeg om fans van groot en klein te vermaken. Voor hen die meer willen zijn er de vier extra modi en de mogelijkheid om alle collectibles te verzamelen. Kirby: Planet Robobot smaakt naar nog meer, al zullen we daar waarschijnlijk even op moeten wachten.

Pluspunten
Minpunten
  • Briljant leveldesign
  • Kirbybot
  • Leuke set vaardigheden
  • Extra modi nog steeds niet al te denderend
Exclusief beschikbaar voor Nintendo 3DS.