Tronsmart Titan; 5 poort USB snellader

Vandaag reviewt user Dodge_911 voor jullie de Tronsmart Titan, een 90W 5-poorts desktop USB-lader voorzien van Qualcomm’s Quick Charge 2.0 en Tronsmart’s eigen VoltIQ technologie. Wat houdt dat nu in?

Qualcomm Quick Charge V2.0

Dit houdt kort in dat er met een hogere spanning dan 5V geladen kan worden. In dit geval met 9V of 12V. Op 9V levert de QC poort 2A en op 12V nog 1,5A. QC chargers geven de stroom niet meer rechtstreeks door aan de telefoon/powerbank, zoals USB
laders dat wel doen. In plaats hiervan ontvangt een chip instructies over de datalijnen van de USBkabel van het aangesloten op te laden device; deze vertellen de lader welk voltage hij moet voorzien voor het op te laden device.
Hierin is de keuze als volgt : 5V, 9V en 12V voor Class A devices. De lader meet dus het voltage op de datalijnen en stemt zijn output hierop af. Class A devices kunnen tot 24W leveren over een micro-usb-connector en 36W over een Type-C
connector.


Tronsmart VoltIQ
Door het gebruik van VoltIQ detecteert de lader wat voor device er aangesloten wordt en stemt daar de output op af, een techniek die we bij heel wat producenten tegenkomen onder verschillende namen.


Unboxing


Tronsmart Titan inhoud (Foto: Dodge_911)


De lader wordt geleverd in een simpele witte kartonnen doos, geen fancy sleeve er rond, no nonsense. Diezelfde no-nonsense aanpak geldt ook voor de inhoud van de doos : je krijgt de lader, een “Happy?/Not happy?” kaartje en een korte uitleg over VoltIQ. In een apart vakje zit nog  ’n
netsnoer met C7-aansluiting (lekker standaard, dus makkelijk te vervangen) en dan heb je ’t gehad.


Tronsmart Titan voor  (Foto: Dodge_911)


De lader zelf maakt een erg solide indruk, zowel door omvang, gewicht als bouw. Met afmetingen à 160x81x28mm en een gewicht van 292 gram is dit beslist geen kleine jongen. Voor de behuizing heeft men gebruik gemaakt van zwart plastic met hier glimmende accenten en daar grote matte accenten. Erg fraai, maar het is dan ook een desktoplader, daar wil je geen lelijk onding, toch?
Op de bovenkant vinden we nog een hele kleine groene led die aangeeft of de lader ingeschakeld staat of niet.


Tronsmart Titan Achter (Foto: Dodge_911)


De achterkant van de lader is voorzien van een C8-ingang voor het netsnoer, met daarnaast een powerknop. Erg fijn dat Tronsmart hier aan gedacht heeft. Zouden meer fabrikanten mogen doen, vind ik.


Tronsmart Titan onder (Foto: Dodge_911)


Aan de onderkant vinden we de specificaties en de identificatie van de poorten.


Prestaties
Volgens de specs is deze lader met een max output 18W per poort ook al wel een beest.
Of dat zo is ga ik voor jullie uitzoeken met wat vage metertjes en USB-weerstanden.

Tronsmart Titan testopstelling (Foto: Dodge_911)

5V/2A : check!
9V/2A : check!
12V/1,5A : check!


Zowel op 9V als op 12V wordt de geclaimde output van 18W per kanaal gehaald. Op 5V blijven we steken op net geen 12W voor de overspanningsbeveiliging inslaat als ik ‘m helemaal belast. Ook op meerdere kanalen tegelijkertijd wordt diezelfde 18W gehaald.
Helaas heb ik (nog) geen 5 devices die laden via QC ondersteunen, dus heb ik helaas ook de 90W (5* 18W) maximale belasting ook niet kunnen testen. Met 2 QC powerbanks en een QC load geraakte ik aan 3*18W en daarbij nog eens 2 powerbanks die 2,2A slikten, dus 2*11W, in totaal goed voor een belasting van 76W.
Tronsmart zet met de Titan een lader neer die zijn naam waar maakt, zowel qua omvang als qua prestaties die met een prijs van €29,57 op Amazon, niet de goedkoopste is maar wel lekker veel power en waar voor je geld biedt en er ook nog eens goed uitziet op je bureau.

Naast de Titan was Tronsmart ook zo vriendelijk om een 5-pack micro-USB kabel op te sturen voor een projectje waar ik al een tijdje mee bezig ben. Maar ik wil graag jullie al een sneak peak geven op de resultaten van mijn test.

Tronsmart Titan resultaten  (Foto: Dodge_911)


Als we naar de voltage drop in de kabels kijken, hiermee bedoel ik daadwerkelijk het verlies in voltage van de ene kant van de kabel naar de andere (door verliezen in de connectoren of kabel zelf) dan moet ik toegeven dat Tronsmart mooi met de rest van de toppers in mijn rangschikking meekan. Een gedeelde 2de plaats in de categorie lange kabels (+121cm. lengte) voor het 180cm.
exemplaar. Een gedeelde 1ste plaats bij de middellange kabels (80cm.-120cm.) voor het 100cmmodel En tenslotte een 3de plaats bij de korte kabels (10cm.-79cm.) voor de 30cm kabel.

Tronsmart Titan ranking (Foto: Dodge_911)


Met beide producten maakt Tronsmart een goeie beurt, en ik kan ze allebei dan ook niet andersdan aanraden.

Interesse in een Tronsmart TITAN? 

Verkoopadressen zijn te vinden op de site van Tronsmart.