Blu-ray: In the Heart of the Sea

De meeste mensen kennen de naam Moby Dick wel. Het fictieve verhaal over de gigantische witte walvis werd gebaseerd op gebeurtenissen uit het verleden waarin schepen aangevallen werden door walvissen, een zeer ongebruikelijk fenomeen. Een van die gebeurtenissen ging om de Amerikaanse Essex, een walvisjager die in 1820 tot zinken werd gebracht door een reusachtige walvis. Dit voorval en de verschrikkingen die daarop volgden zijn de inspiratie voor In the Heart of the Sea.

Met chick-magneet Chris Hemsworth in de hoofdrol en regisseur Ron Howard aan het roer heeft de film kundig personeel aan boord. Howard was in 1995 verantwoordelijk voor het met twee Oscars Bekroonde Apollo 13, en pakte in 2001 nog eens vier Oscars met A Beautiful Mind. Hemsworth (Thor, The Avengers) neemt in de film de rol aan van Owen Chase, de eerste stuurman van de Essex.

In de aanloop naar de release van In the Heart of the Sea werd bij de marketing dikwijls gebruikgemaakt van de naam Moby Dick, ongetwijfeld omdat het boek In the Heart of the Sea uit 2000 veel minder bekend is. Toen Herman Melville 165 jaar geleden zijn fameuze boek Moby-Dick schreef, baseerde hij dat onder meer op schrijfsels van twee bemanningsleden die de helse periode op zee overleefden. Een hiervan was de eerdergenoemde Owen Chase, gespeeld door Hemsworth.

In de eerste minuten van de film wordt de kijker getrakteerd op een wat langdradige introductie van walvisjager Owen Chase, die vanwege prestaties uit het verleden een heldenstatus heeft verworven. Hij wordt eropuit gestuurd om als eerste stuurman te dienen onder kapitein George Pollard (Benjamin Walker) op het notoire vangschip de Essex. Chase is not amused, hij is van mening dat hem de status als kapitein toekomt omwille van zijn reputatie. Kapitein Pollard, hoewel zelf een groentje, is echter lid van een invloedrijke familie met een gevestigde naam in het walvisvaarderswezen. De onenigheid ontaardt in een vete tussen de twee heren, die een aanzienlijke impact heeft op het verloop van hun gezamenlijke boottocht, maar de rivaliteit zelf voelt geforceerd aan.

Waar de kijker eigenlijk op wacht zijn beelden van de beruchte potvis die zich tegen de Essex keert. De scènes op zee zijn gelukkig erg mooi om te zien en al vroeg in de film zijn er genoeg momenten die zich op het water afspelen. Mooie beelden zijn er met name wanneer Hemsworth in de beginfase van de film vanuit een krakkemikkig roeibootje met een harpoen in zijn hand achter de walvissen aan gaat. Hier weet regisseur Howard vroegtijdig een fijne sfeer neer te zetten waarin genoeg afwisseling is te vinden tussen scènes op het vasteland en op zee, in plaats van een ellenlange aanloop naar één enkele reis.

Waar de eerste helft van In the Heart of the Sea aanvoelt als een volbloed avonturenfilm, slaat de sfeer volledig om na de confrontatie tussen de Essex en de enorme potvis. De vele sterke verhalen die al tijden rondgingen onder gepensioneerde zeelui blijken niet te zijn gebaseerd op een sprookje; de bemanning van de Essex wordt na een aanval gedwongen het gehavende schip te verlaten en in roeiboten hun reis voort te zetten. 

Het drama wat zich vervolgens voltrekt staat in schril contrast met de eerste periode van de film. De overgebleven crew dobbert in kleine schuitjes duizenden kilometers van het vasteland en moet met zeer beperkte middelen in leven zien te blijven. De film verandert in een pure survival waarin verschrikkelijke thema's als uitdroging, uithongering, kannibalisme en krankzinnigheid de revue passeren. Naast een paar onverwachte plotontwikkelingen die plaatsvinden tijdens het ronddobberen op de grote oceaan is het wel gedaan met de spanning en sensatie. Dit is wellicht inherent aan de situatie waarin de bemanning zich bevindt, maar het is een tamelijk koude kermis na de actievolle scènes die eraan vooraf gingen.

Ron Howard lijkt met In the Heart of the Sea niet helemaal te kunnen beslissen wat hij ermee wil uitstralen: een actievolle avonturenfilm, een spannende horror-esque jacht op een mythisch schepsel of een survivalfilm. Het combineren van de drie categorieën levert een veelzijdige film op die nergens in uitblinkt. Ook de personages en hun onderlinge interactie zijn weinig memorabel; Hemsworth is een cliché 'held' die maar heel beperkt zijn best doet om de kijker aan hem te binden. Gelukkig wordt er veel goed gemaakt door de prachtige beelden op op zee en de spannende achtervolgingen op de bijzondere walvissen. Naast Chris Hemsworth zijn er ook rollen weggelegd voor Brendan Gleeson (Braveheart, Harry Potter) en Michelle Fairley (Game of Thrones).


De blu-ray beschikt over een heleboel extra's:

  • Captain's Log: een logboek van regisseur Ron Howard tijdens de filmopnames;
  • Chase & Pollard: een illustratie van de verstandshouding tussen de beide heren die vaak onenigheid hadden;
  • The Hard Life of a Whaler: een verhaal over walvisvaarders en het belang van walvisolie in de negentiende eeuw;
  • Whale Tales: Ron Howard en scenarioschrijver Charles Leavitt vertellen over Herman Melville en zijn boek Moby-Dick;
  • Commanding the Heart of the Sea: een stuk making of van hoe de vele special effects tot stand zijn gekomen;
  • Lightning strikes twice: het verhaal van kapitein Pollard;
  • Deleted scenes;
  • Extended scenes;
  • Island Montage: een montage van beelden van het eiland waar de crew op een zeker moment in de film op strandt.