Yo-Kai Watch

Yo-Kai Watch is simpelweg een erg charmante game. De wereld voelt fris, speels en spreekt gamers van jong en oud aan. De vergelijking met Pokémon is door de opzet al snel gemaakt, maar daar ga ik me verder niet al te veel mee bezighouden.

Yo-kai Watch (Foto: Nintendo)

Laten we beginnen bij de wereld: de game straalt energie en speelsheid uit. Van de personages tot kleine details en van omgevingen tot de Yo-kai die je tegenkomt. Het hele plaatje klopt en is erg aangenaam om in rond te dwalen. In het begin van de game kom je Whisper tegen, zelfbenoemd 'Yo-kai Butler'. Hij trekt je mee de wereld van Yo-kai in en geeft je jouw 'Yo-kai Watch', waarmee je Yo-kai kunt vinden. Dit horloge geeft aan waar een Yo-kai zich bevindt en wanneer je in de buurt komt, kijk je door een speciale lens en zoek je de Yo-kai op. Gedurende het spelen verbeter je jouw horloge, zodat je nieuwe en sterkere Yo-kai tegenkomt. Hoewel het ronddwalen leuk is om te doen, zijn de sidequests die je tegenkomt helaas van een lager niveau. Ze lijken allemaal op elkaar en komen vaak neer op ergens heen gaan, een Yo-kai verslaan en weer terug. Het past niet helemaal bij de stijl van de game, maar het is helaas niet anders.

De Yo-kai die je tegenkomt, zijn meteen de grootste aantrekkingskracht van Yo-Kai Watch. De Yo-kai zijn uniek en hebben, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Pokémon, ook echt een daadwerkelijke toevoeging. Pika-pika Pikachu? Nee, gewoon complete discussies, eigen persoonlijkheden en eigenaardigheden. Spreken in volzinnen en de wereld om je heen beïnvloeden, zo rolt Yo-Kai Watch. Een Yo-kai die mensen depressief maakt (en er zelf ook niet al te vrolijk uitziet...), een Yo-kai die mensen laat ruziën, een Yo-kai die mensen erg koppig maakt en ga zo maar door. De diversiteit is enorm en maakt elke encounter met een Yo-kai weer de moeite waard. Neem dit samen met een spot-on design van de Yo-kai en het plaatje is compleet. Regelmatig kon ik een lach niet onderdrukken door de pure waanzin die voorbijkwam op mijn scherm. Hieronder een aantal van de Yo-kai die je tegen kunt komen (ja, dat is een Yo-kai met een kont als hoofd, die aanvalt met scheten)

 Yo-Kai Watch - Rare Yokai

Maar goed, hoe vang je dan de Yo-kai die je tegenkomt? Je vangt ze niet echt, maar sluit een vriendschap met ze. Soms gebeurt dit via scripted gebeurtenissen, maar over het algemeen moet je ze eten geven dat ze lekker vinden om bevriend met ze te raken. Het jammere hieraan is dat het vangen meer aankomt op geluk dan tactiek. Je hebt namelijk geen enkele garantie dat een Yo-Kai vrienden met je wil worden en je kunt slechts één etenswaar geven per battle.

Wat Yo-Kai Watch een unieke ervaring maakt, is het vechtsysteem. Je vecht standaard in 3-tegen-3-gevechten, maar met een unieke twist. Je hebt namelijk een team van zes Yokai bij je. Deze kun je tijdens het vechten wisselen door een rad waar ze op zijn geplaatst te draaien. Mocht een van je buitenste Yo-kai dus bijna doodgaan, dan kun je met een simpele draai van je pols (je speelt gevechten met het touchscreen) je Yo-kai buiten gevaar plaatsen en hem vervolgens genezen met een item. Het systeem houdt je als speler constant bezig, maar ook daarvoor moet je goed rekening houden met de positie waarin je jouw Yo-kai plaatst.

Yo-Kai Watch gevecht

Net als in Pokémon hebben Yo-kai namelijk een 'tribe'. Heb jij op een gegeven moment drie Yo-kai actief van dezelfde tribe, dan krijgen zij een bonus die toepasselijk is voor hun tribe. Aanvallende Yo-kai krijgen een attack boost, terwijl 'charming' Yo-kai meer snelheid krijgen. Daarnaast hebben aanvallen ook een eigen type dat sterk en zwak is tegen andere en hebben Yo-kai een eigen persoonlijkheid, die hun voorkeur aangeeft voor de vechtstijl. Deze kun je overigens in-game veranderen met items, dus je kunt je Yo-kai aanpassen aan jouw voorkeur, die wellicht beter passend is.

De Yo-kai en gevechten hebben dus alleen op dit vlak al een grote diepgang, maar er is nog meer. Elke Yo-kai heeft namelijk een 'Soultimate', een ultieme aanval die een speciaal effect heeft. De ene Yo-kai kan de soultimate van de tegenstander annuleren, terwijl een andere Yo-kai alle vijanden een aantal keer aanvalt. Er is genoeg variatie aanwezig om dit geheel interessant te houden en ook hier is de speler weer van belang. Je moet namelijk een korte minigame spelen om de soultimate uit te voeren. Het kan zijn dat je op gele cirkels moet drukken, dat je figuren moet natekenen of simpelweg snel rondjes moet draaien op je scherm. Deze minigames komen ook voor wanneer je purify gebruikt, om negatieve statussen van je Yo-kai te verwijderen.

Yo-kai Watch (Foto: Nintendo)

Het enige jammere is dat je als speler weinig invloed hebt op je Yo-kai zelf. Je kunt bepalen wie ze aanvallen door een vijand te pinnen (in boss fights zorgt dit ervoor dat je zwakke plekken kunt aanvallen), bepalen wanneer je een soultimate inzet of een item gebruikt en welke Yo-kai actief zijn, maar daar houdt het op. Verder verlopen de gevechten op de automatische piloot en vallen jouw Yo-kai automatisch aan. Hoewel je dus voor je team tactische beslissingen moet maken, voel je jezelf vrij nutteloos tijdens een gevecht.

Yo-Kai Watch is een game die iedereen aanspreekt met een mooie wereld, maar net een stukje afronding mist om echt goed te zijn. De game voegt weinig toe aan de formule die we al jaren kennen. Het gevechtsysteem is geinig en de Yo-kai zijn zonder twijfel de grootste pluspunten van de game met hun unieke uitstraling en persoonlijkheden, maar meer hoef je niet van de game te verwachten. Yo-Kai Watch is leuk vermaak voor 'ernaast', maar als hoofdgame zou ik hem niet snel aanraden.

Pluspunten
Minpunten
  • Yo-kai
  • Gevechtsysteem houd je bezig
  • Yo-kai
  • Mooie wereld
  • Yo-kai
  • Yo-kai vangen is meer geluk dan wijsheid
  • ...maar mist toch een stuk diepgang
  • De game voegt weinig toe aan de formule
Exclusief beschikbaar voor Nintendo 3DS.