CD: Oceans of Slumber - Winter

Bij de term progressieve death metal zullen maar weinigen aan Texas moeten denken. Toch is het de Amerikaanse staat waar de band Oceans of Slumber haar thuisstation heeft. De zeskoppige band uit Houston speelt een combinatie van stomende doom blues, progressieve rock en bombastische death metal, waarmee Oceans of Slumber een zeer kenmerkend eigen geluid hebben gekregen, waarmee we in 2013 voor het eerst mochten kennismaken op het imponerende debuutalbum Aetherial. Inmiddels ligt hun langverwachte tweede album Winter in de schappen.

Oceans Of Slumber - Winter

Oceans of Slumber is een band die zich duidelijk heeft laten inspireren door allerhande muziekgenres uit heden en verleden. Zo ademt Winter de mistroostige sfeer van de psychedelische en progressieve jaren zeventig, avant-garde rock uit de jaren tachtig en metal en groovende rock uit de jaren negentig. Voor de opnames van Winter dook Oceans of Slumber de Origin Sound Studios in met producer Craig Douglas, een man die in de afgelopen tien jaar naam wist te maken als producer van bands zoals Bitter End, Helstar en P.L.F. Daarna werden de opnames ook nog eens afgemixt en gemastered door Russ Russell, die eerder al naam maakte met zijn werk voor onder meer Napalm Death en Amorphis.

Winter is het eerste album met de charismatische Cammie Gilbert als oog- en oorstrelende frontvrouw, die ook nog eens over een aangename en zeer veelzijdige stem beschikt. Neem daarbij het onnavolgbare drumwerk van Dobber Beverly, de gruntende strot van zanger en gitarist Sean Gary en de achtergrondzang van gitarist Anthony Contreras en bassist Keegan Kelly en je weet dat je een eigenzinnige band te pakken hebt die zich niet gemakkelijk in een muzikale hoek laat drukken. Naast een twaalftal eigen composities bevat Winter ook een sobere cover van 'Nights in White Satin' van de band Moody Blues, een nummer dat al vaker door vele andere artiesten werd uitgevoerd en wat van ons eerlijk gezegd wel ingeruild had mogen worden voor een eigen nummer.

Oceans Of Slumber
Oceans Of Slumber

Ben je dus wel een liefhebber van dromerige progressieve metal met zo nu en dan een uitschieter naar de death metal dan kunnen we je gerust aanraden om deze fijne schijf eens te gaan beluisteren. Een getalenteerd gezelschap waarvan we vast nog wel meer gaan horen in de komende jaren.