Blu-ray: Spectre

2015 was het jaar van een aantal grote titels, en Spectre was daar een van. Sam Mendes had al aangegeven dat het budgets- en stuntsgewijs de meest spectaculaire Bondfilm ooit zou worden, maar bovenal eentje voor de fans. De bioscooprecensies waren wisselend en waren vooral van mening dat er niet genoeg gebruik was gemaakt van het talent dat de cast wel te bieden zou hebben. Weet de film thuis op de bank toch nog die indruk achter te laten die het meer dan een jaar lang de kijkers voorhield?

Bond wordt herinnerd aan het verleden in de vorm van een akelig bericht. Dit leidt hem terug naar een criminele organisatie die zich Spectre noemt, en het is dan ook aan Bond de taak om deze bende zo snel mogelijk uit te schakelen. Dat hij daarvoor zijn spoken uit het verleden onder ogen moet komen, is misschien wel de naarste bijkomstigheid ooit. Ondertussen rommelt het op MI6. C (Andrew Scott, Sherlock) ziet het nut van de organisatie niet meer in en wil deze dan ook zo snel mogelijk opdoeken. Hierdoor komen M en Q indirect ook in gevaar en blijkt er nog veel meer op het spel te staan dan iemand zich ooit had kunnen voorstellen. 

Met mensen als Dave Bautista, die furore maakte door zijn rol in Guardians of the Galaxy, en Lea Seydoux, internationaal geroemd door haar rol in het prijzenwinnende en controversiële La Vie d'Adèle, op de poster moet er wel ruimte zijn voor een enorme dosis aan acteerkwaliteit. Dat blijkt helaas na het verpletterende openingsshot, misschien wel een van de beste ooit, niet zo te zijn. 'Writing's on the Wall', de inmiddels Oscarwinnende song van Sam Smith wordt ingezet en de kijker kan zich schrap zetten voor veel wat hij juist niet wilde zien. Er blijkt niet geleerd te zijn van Quantum of Solace en veel van de elementen waarover geklaagd werd uit die film komen dubbel en dwars terug. Wel is Daniel Craig in deze film op zijn hoogtepunt, en levert scènes af met de kilheid waar een aantal films naartoe is gewerkt. Dat hij misschien niet meer terug zal komen na deze keer is wellicht zelfs beter. 

Over de actie is niets gelogen. De enorme explosies, goed in elkaar gezette vechtscènes en actiescènes die de kijker opnieuw meenemen door de nauwe straten van een aantal wereldsteden, zijn fantastisch om te zien. Hoe kan het ook anders, als je als regisseur Hoyte van Hoytema tot je beschikking hebt voor de cinematografie. Dat kan haast niet verkeerd gaan. Ook de score van Thomas Newman weet opnieuw zijn ondersteunende rol perfect te vervullen en zorgt op de gepaste momenten voor een verhoging van het spanningsniveau. Dit alles wordt aan de hand gedaan van een script van de hand van John Logan en Neal Purvis, die ook de verantwoordelijkheid namen voor Skyfall. Jammer genoeg lijkt bij die combinatie wel enigszins de rek eruit te zijn. De humor die Skyfall op momenten zeer goed sierde, weet in Spectre niet voor elkaar te krijgen wat het precies wil doen. Dat is überhaupt een van de grootste minpunten aan de film, dat het allemaal wel geprobeerd wordt, maar er op sommige momenten hopeloos gefaald wordt. Zo is een van de grootste twists in de film er een die de kijker al van mijlenver kon aan zien komen en dat waarschijnlijk ook al na een half uur doorhad. 

De extra's op de blu-ray voegen niet bijster veel toe aan de beleving, maar zijn een leuke bijkomstigheid. Het is alleen niet een collectie die er snel voor zal zorgen dat kijkers het schijfje ervoor zullen aanschaffen. Dat zal voornamelijk gebeuren om de collectie aan te vullen of om gewoon te kunnen (her)genieten van een gemiddelde Bondfilm, want Spectre voegt net als zijn extra's niet bijster veel toe aan het rijtje met Bondfilms.