Black Sachbak + Der Untergang, Leeuwarden, Mukkes

Donderdagavond stond de Friese hoofdstad in het teken van Israëlische thrash metal en Nederlandstalige punk met ballen. De Israëlische thrash metal band Black Sachbak is momenteel bezig met hun Trash and Hash Tour 2016 door Europa en deed daarbij eerder al Rusland, Wit-Rusland, Polen en Duitsland aan. Donderdagavond was het tijd voor het enige concert van de tour in Nederland waarbij het Leeuwarder Alternatieve Rock Cafe Mukkes werd bezocht.

Black Sachbak Tour

Terwijl de mannen van Black Sachbak nog warm stoomden in Utoop, de oudste nog bestaande koffieshop van Nederland, was het in Mukkes tijd voor de Leeuwarder All-Star punkband Der Untergang. De band, bestaande uit voormalige bandleden van onder meer M.O.G., Murder Inc, The Zippers, de Wim van Bil Band en MyGirlfriendIsMyWeapon, speelt beukende covers van bands zoals The Runaways, Black Flag, UK Subs, Motörhead en The Stooges, maar heeft, sinds ik ze de vorige keer zag schitteren in het inmiddels ter ziele gegane Poppodium Romein, haar setlijst uitgebreid met een groot aantal eigen composities.

Der Untergang in Mukkes 1
Der Untergang in Mukkes

Naast het uiterst romantische 'Pijp Me' zingt zanger Wim over 'Homo's' en 'Duitsers' en zelfs 'Harry de Hipster' ontkomt niet aan een obade. Der Untergang is een band waarbij het plezier van het musiceren er vanaf spat en dat heeft ook zijn uitwerking op het aanwezige publiek, die zo nu en dan luid meebrullen met de liedjes. Als de band na zo'n dikke drie kwartier het kleine podium in Mukkes verlaat zit de stemming er al goed in.

Der Untergang in Mukkes 2
Der Untergang in Mukkes

Dan is het tijd voor de Israëlische thrash metal band Black Sachbak. Black Sachbak speelt authentiek klinkende oldschool thrash metal, waarbij we zo nu en dan wel een beetje aan bands zoals Possessed, Kreator en Slayer moeten denken. Naast veel tracks van hun enige album No Pay No Gain weten de mannen het aanwezige publiek ook te verrassen met een zeer eigenzinnige uitvoering van Michael Jackson's 'Black Or White', waarbij het liedje behoorlijk door het kwartet uit Tel Aviv wordt verbouwd.

Black Sachbak in Mukkes
Black Sachbak in Mukkes

Zanger Eliran Balely loopt als een ijsbeer met ADHD door de zaal, terwijl gitarist Dor HaShamen Plaut en bassist Lidor Sharaby voor een solide geluidsmuur zorgen, die alleen doorbroken kan worden door het spervuur van de onnavolgbare drummer Noam Chizo Salingre. Als de band na zo'n dikke 40 minuten een einde aan haar set maakt met het stomende lijflied 'Smoke Hash' strompelt het overdonderde publiek naar de bar om de oververhitte innerlijke mens af te koelen met een versgetapt glas gerstenat. Een zeer geslaagde avond!