Heavy Rain Remastered Edition

Het is alweer 6 jaar geleden dat Heavy Rain vele PlayStation 3 bezitters wegblies met prachtige graphics en bijzondere gameplay. Maar heeft ontwikkelaar Quantic Dream genoeg gedaan om weer 30,- euro uit te geven om weer in hetzelfde verhaal te duiken van de Origami Killer?

In Heavy Rain volg je vier personages die allemaal op zoek zijn naar dezelfde persoon: de Origami Killer. Deze bloeddorstige killer heeft het vooral op jonge jongetjes gemikt. Hij ontvoert ze en sluit ze op, waardoor ze langzaam maar zeker verzuipen door de hevige regenval die steeds aan de gang is. Om het nog zieker te maken, laat de Origami Killer de ouders van de koters allerlei opdrachten doen zodat zij misschien een kans hebben om hun kinderen te redden. Wil je meer van het verhaal weten, lees dan onze review uit 2010
 

Quantic Dream wilde een verbeterde versie uitgeven en heeft de kantjes er hierbij vanaf gelopen. Neem nou de besturing. Er is ooit een keer voor gekozen dat je alleen kan rondlopen als de R2 knop hebt ingedrukt. Dat voelde toen al volslagen idioot, en er is nu nog steeds geen optie om anders te doen. Waarbij andere games de tankbesturing van je personage als optie aanbieden, valt op dat deze optie er nog steeds niet in zit. Een gemis, want tankbesturing is an sich oke, zolang je camera maar niet verspringt. En drie keer raden wat de camera steeds doet als je ergens naartoe loopt…

Anno 2016 verwacht je ook wel dat de graphics worden opgepoetst. Helaas is dit bijna niet gebeurd. De resolutie opkrikken van 720P naar 1080P klinkt leuk, maar als je de textures daar niet op aanpast, dan wordt het er ook niet mooier op. Als je al verschillen ziet. Het is dan net of Corry Konings een lippenvuller heeft gehad: ze worden er wel mooier op, maar het blijft ranzig. De game zag er 6 jaar geleden prima uit maar nu lijkt het alsof een deel van de personages dood uit hun ogen kijken, alsof ze hol van binnen zijn. Ook lopen ze nog steeds even debiel als vroeger, waardoor het lijkt dat ze net in hun broek hebben gepoept en nu meedoen aan de 100 meter sprint.

En als je dan 30 euro voor een remake neerlegt (en voor 10 euro extra krijg je Beyond: Two Souls erbij!), zorg er dan wel voor dat je de DLC er dan ook bij stopt. Helaas zit het DLC-pakket ‘Heavy Rain Chronicles- The Taxidermist’ er niet bij. Deze werd toentertijd ook niet zo goed ontvangen en andere delen bleven uit, maar hoeveel moeite is het om deze erbij te stoppen? Het is niet alsof er uren gameplay omgezet moesten worden om dit voor elkaar te krijgen. En waarom kan het bij Beyond: Two Souls wel? En als we toch bezig zijn, waarom is de voice acting niet aangepakt? Deze is nog steeds niet in sync met de lippen van de personages. Hier en daar een glitch is nog te overzien, maar op de 8ste generatie consoles verwacht ik dat lipsync, en al helemaal bij een filmische game, gewoon goed loopt. 

Wie bij Quantic Dream heeft bedacht dat dit wel genoeg was om er de label ‘Remastered Edition’ aan te hangen, mag zich keihard schamen. Het extra stapje wat andere developers doen bij remastered edities is bij deze versie van Heavy Rain niet te vinden. Voor iedereen die de PlayStation 3-versie al heeft gespeeld, biedt deze editie bijna geen meerwaarde om hem nog een keer te kopen dan om even snel wat extra trophy’s naar binnen te slepen. Nieuwkomers kunnen helemaal opgaan in het verhaal, dat de tand des tijds nog wel heeft overleefd, of de PS3-versie uit de budgetbak slepen. Je mist namelijk helemaal niets.