Gadget: TomTom Go 61

Een tijd geleden heb ik van TomTom een Go 6000 navigatiesysteem gereviewd. Ondertussen is TomTom een aantal modellen verder en hebben we in plaats van het systeem wat het hoogst in de boom zit juist één van de basic systemen ontvangen.

De Go 61 die we gekregen hebben heeft zoals je uit de naam zou kunnen halen een 6 inch scherm maar ontbeert de gemakken van een eigen simkaart en tevens is het scherm van het resistieve soort in plaats van het modernere capacitieve. Waarschijnlijk zullen er ook een tragere processor en geheugen inzitten maar daar valt niets over te vinden. Ook de houder is anders, niet magnetisch maar een plastic balkje waar je de TomTom in schuift.

Tomtom go 61

Zijn deze nadelen echt nadelen? Wat mij betreft niet, het scherm blijft in de zon goed leesbaar en je hoeft het amper aan te raken als je het adres eenmaal ingegeven hebt. Dit kan je tegenwoordig zelfs via je telefoon of met je stem doen. Ik moet wel zeggen dat mijn systeem een paar keer dacht dat de radio ‘Hallo TomTom’ zei en dus op een commando van mij wachtte. Tevens werd mijn stem niet goed herkend dus heb ik het vrij snel weer uitgezet. Ook van de tragere processor merk je alleen iets in de menu’s en als je eenmaal aan het rijden bent is daar niets meer van te merken.

Het grootste verschil met zijn duurdere broertjes is natuurlijk de prijs, €199,95 tov €349,95 is voor de meeste mensen natuurlijk nog steeds een groot verschil. Voor dat geld kan je er mooi het luxe pakket bijbestellen waardoor je een andere autolader krijgt en een luxe mapje om hem in te doen. Die lader steek je zoals altijd in de 12V aansluiting maar aan de bovenkant zit er een nieuwe 12V aansluiting zodat die gewoon beschikbaar blijft. Ook is er een tweede usb poort zodat je ook je telefoon op kunt laden. Als je diezelfde telefoon via bluetooth verbonden hebt met je navigatiesysteem heb je levenslang flitsermeldingen (gevarenzones in Frankrijk) en levenslang filemeldingen. Let wel dat dit in het buitenland kosten met zich mee kan brengen.

Tomtom go 61

De grootste concurrenten van navigatiesystemen als deze zijn tegenwoordig natuurlijk de smartphones. Waar je bij een in de auto ingebouwd navigatiesysteem snel hoge kosten hebt om een beetje bij te blijven met de kaarten zijn die bij een smartphone natuurlijk zo goed als altijd bijgewerkt. Voor de TomTom is dat ook geen probleem zolang hij regelmatig aan de pc gehangen wordt, hiermee krijg je ook aanpassingen van gebruikers mee zodat eventuele omleidingen ook vermeld worden. De fileinformatie op de TomTom was bij mij altijd correcter dan die van de auto (Ford B-Max van oktober 2015) en ook kwam de te verwachten reistijd beter overeen.

Met een koude start heeft de TomTom meestal een seconde of 30 nodig om goed door te hebben waar hij zich bevindt. Dit is naar mijn ervaring met smartphones (Samsung S5 op het moment) lang niet zo snel. Om de accu te sparen heb ik de locatieservices meestal uit staan en voordat hij dan eens een correcte fix heeft ben ik soms wel minuten verder of is eerst een complete herstart noodzakelijk.

Tomtom go 61

Persoonlijk zou ik voor de Go 61 kiezen boven de duurdere series van Tomtom. Het behoorlijke prijsverschil zijn die paar kleine nadelen wel waard en als je er eenmaal aan gewend bent merk je die kleine nadelen niet eens meer.