Blu-ray: Maze Runner: The Scorch Trials

In 2014 maakten we kennis met de zoveelste in een rij post-apocalyptische jongerenfilms gebaseerd op populaire boekenreeks: The Maze Runner. De film was ergens hetzelfde als The Hunger Games en Divergent, maar toch weer nèt iets anders. De film bood een kleine twee uur prima vermaak. Het einde was wat ingewikkeld, maar het maakte eigenlijk niet veel uit. Zou het de makers ook gelukt zijn dit bij het 2e deel voor elkaar te krijgen?

De film begint direct waar de vorige ophield. Nadat onze helden (de Gladers) uit de maze zijn ontsnapt, worden ze door een organisatie uit de handen van WICKED gered. Ze worden ontvangen door de aardige Janson. Ze krijgen een bed, eten, een douche, medische verzorging... alles prima. Maar al snel blijkt dat deze organisatie toch meer met WICKED te maken heeft dan ze dachten. De groep ontsnapt en ze komen terecht in de Scorch. Hierna volgt een klopjacht van Janson op de Gladers, die ondertussen op zoek gaan naar de 'Right Arm'.

Maze Runner: The Scorch Trials Thomas

Als je bovenstaande korte samenvatting kon volgen, hoor je mogelijk wel tot de doelgroep van deze film. Voor het gros van de kijker is de plot van deze film echter niet te volgen. Datzelfde geldt klaarblijkelijk ook voor de hoofdpersonages van deze film, die meer de rol van toeschouwer in hun eigen film lijken te spelen dan de leiding nemen om een einde aan de problemen te maken. Wat ook niet helpt is dat er niet eens geprobeerd wordt om kort toe te lichten wat er in de eerste film gebeurde, terwijl de kijker wel direct in de actie wordt gedropt. Het einde van die eerste film was ook vrij complex en had weinig met een labyrinth te maken. Ontzettend complex is het ook niet (scheiding tussen goed en slecht is heel duidelijk) dus je probeert je er maar aan over te geven.

Maar als eenmaal de klopjacht op gang komt merk je al snel dat deze film gehaast in productie is gegaan. Het is nogal een rommeltje. Het eerder aangehaalde feit dat de hoofdrolspelers ook maar kijken en alleen maar vluchten van de mogelijke 'bad guy' werkt vermoeiend. Na een klein uurtje ben je hier wel klaar mee. Uiteraard komt er nog een derde film waardoor het laatste kwartier weer enkel een teaser is voor de volgende film. Geen einde en alleen maar vragen na deze film. De film bestaat uit actie zonder echt plot en doel. Het blijkt ook dat de film mijlenver afwijkt van het bronmateriaal. Mogelijk dat hierdoor de samenhang wat ver te zoeken is. Jammer, maar dit is een tegenvaller.

Maze Runner: The Scorch Trials 01

De blu-ray is wel rijkelijk voorzien van extra's. Laten we beginnen met de bloopers. Er wordt een kwartier aan foutjes, slip-ups en grollen getoond aan de kijker. Voor de echte fan die nog meer wil zijn er ook 18 minuten aan verwijderde of verlengde scènes aanwezig. Interessant is de extra Geheimen van de Schroei. Dit is een making-of die iets korter dan een uur duurt en verschillende aspecten van de productie toelicht. Aanvullend hierop is er ook een reel met Visuele Effecten, die toelichting geeft over de aanwezige visuele effecten. Al met al een aardig compleet beeld omtrent deze film. 

Dit is een film met een specifieke doelgroep. Er zullen voldoende mensen zijn die hier heerlijk van kunnen genieten, maar qua film heeft het erg weinig om het lijf. De blu-ray is wel aardig gevuld dus voor fans moet dit een no-brainer zijn: aanschaffen!