CD: Bird On The Wire - Elephanta

Bij de naam Bird On The Wire zullen sommige mensen meteen moeten denken aan de bijna gelijknamige film uit 1990 met Mel Gibson. Het is evenwel ook de naam van een fijne Amsterdamse band waarvan onlangs een aangenaam verrassende tweede plaat Elephanta is verschenen. Bird On The Wire is een kwartet, bestaande uit een drietal dames en een heer, dat in 2010 werd opgericht door zangeres Rosa Ronsdorf (ex-Les Singes, ex-Earth Mk. II). In mei 2014 verscheen het debuutalbum Our Hands Meet On The Moon waarmee de groep behoorlijk naam wist te maken in het Europese clubcircuit. Inmiddels zijn we een kleine 2 jaar verder en ligt het tweede album Elephanta van Bird On The Wire in de betere platenwinkels.

Bird on the Wire - Elephanta
Bird on the Wire - Elephanta

Waar het debuutalbum nog in slechts één week werd opgenomen in een oud missiehuis in Driehuis duurde de totstandkoming van de opvolger Elephanta bijna een jaar. Voor de opnames van de plaat ging de band naar de studio van producer Koen Gisen in het Belgische Gent, waar in het verleden ook al artiesten zoals An Pierlé, The Black Heart Rebellion, Kiss The Anus Of A Black Cat en Beautiful Badness hun werk op de gevoelige band vast lieten leggen. Bij Bird On The Wire resulteerde het in een zeer gelaagd album met een twaalftal zeer avontuurlijke composities.

Bird on the Wire (Foto: Sanja Marusic)
Bird on the Wire (Foto: Sanja Marusic)

Muzikaal gezien kunnen we de band, bestaande uit zangeres en gitariste Rosa Ronsdorf, toetseniste en zangeres Aino Vehmasto (The Secret Love Parade), bassist en gitarist Sven Hamerpagt en drumster Nina de Jong (The Secret Love Parade), het best omschrijven als zwaar spacende dreampop met een fijn laagje psychedelische folk en krautrock. Op Elephanta zijn dan ook invloeden terug te horen uit een halve eeuw moderne popmuziek, die samen zijn gevoegd in een zeer eigenzinnig jasje. Zo zullen liefhebbers van bands zoals The Velvet Underground, The Cocteau Twins, Belle and Sebastian, Moss en dergelijke artiesten ook het album Elephanta van Bird On The Wire zeker weten te waarderen.