Gravity Rush Remastered

Gravity Rush wordt gezien als een van de betere games voor PlayStation Vita. Toen de game uitkwam werd ontwikkelaar Japan Studios geprezen om de originele invalshoek en gebruik van features van de handheld. Het was dan ook niet raar dat er een tweede deel werd verwacht. Na veel geruchten is dit officieel aangekondigd. Een probleem voor Sony: er zijn heel veel mensen die nog nooit van Kat, Raven en de Nevi gehoord hebben. Dus Sony heeft ontwikkelaar Bluepoint het originele spel onder handen laten nemen en brengt het nu remastered naar PlayStation 4.

Gravity Rush Remastered

Kat valt op een dag uit de lucht. Ze weet niet meer wie ze is, waar ze vandaan komt en wat er gebeurd is. Bij haar is een nogal aparte kat, die ze de naam Dusty geeft. Ze merkt al heel snel dat de kat haar speciale krachten geeft: ze redt een kind van een speciale storm door creatief met zwaartekracht om te kunnen gaan. Ze heeft geen idee hoe het kan, maar ze wil de stad redden van de stormen en de delen die erdoor zijn opgeslokt terughalen. Ondertussen verschijnen er Nevi in de stad, aliens die het de inwoners lastig maken. En dan is er nog een meid met speciale krachten door een raaf. Ze heet Raven en ze mag Kat overduidelijk niet.

Gravity Rush was al een prachtige game op PlayStation Vita. Het gevoel dat je met een druk op de knop los komt van de zwaartekracht en los kunt gaan over de stad is heerlijk. Wil je door de straten snel sliden dan moet je dat doen. Wil je van de ene kant van de stad naar de andere, dan kun je ook supersnel vliegen. Als je maar oplet op je zwaartekrachtmeter, want als die leeg is, dan val je direct weer volgens de zwaartekracht. Gelukkig laadt de meter ook weer op, zodat je met wat timing nog voordat je de dieperik invalt opnieuw omhoog vliegt. Mocht je helemaal kwijt zijn qua richtingsgevoel dan kun je altijd aan de lange haren van Kat zien wat omhoog en omlaag is, want die zijn niet immuun voor zwaartekracht.

De sfeer die gezet wordt is ook prachtig. Je bezoekt vier stadsdelen en nog wat gebieden, maar overal hangt een nogal specifieke sfeer. Zo is er een industriegebied, waar het vol staat met silo’s en rokende fabriekspijpen, maar dat staat zo in contrast met de entertainmentwijk, waarin de neon je ogen een epileptisch aanval geeft. En het mooie is: het bovenstaande gevoel en sfeer zijn prima vertaald naar PlayStation 4 met Gravity Rush Remastered. Dit keer in Full-HD, met zestig fps en met gedetailleerdere textures. Het kan nog veel mooier op de console, maar dat bewaren de makers voor het tweede nog uit te komen deel.

Gravity Rush Remastered

Het verhaal verloopt in hoofdstukken. Je start in één van de vier districten in de stad en speelt de overige gebieden later in het verhaal vrij. Maar de wijken bieden ook zijmissies. De zijmissies zijn misschien niet zo gevarieerd qua doel, maar om ze te halen zul je vaak genoeg moeten herstarten om een parkoers echt te leren kennen. In het begin kun je deze beter laten voor wat ze zijn, want de bedoeling is om of te racen of onder tijdsdruk zoveel mogelijk vijanden te verslaan. Je kunt er brons, zilver of goud halen. Hoe beter je scoort, hoe meer ervaring dat oplevert. Om goud te halen zul je toch al je krachten flink moeten upgraden, dus om tijd te besparen kun je beter wachten.

Zo moet je in een bepaald soort race sliden, maar dat kost in het begin veel van je krachtmeter. Na het upgraden van je krachtmeter  kun je langere stukken overbruggen. Maar door je sliding-kracht ook te upgraden ga je ook nog eens sneller. In een andere race moet je vooral zwevend zo snel mogelijk zijn. Upgraden van je zweefsnelheid, maar ook je vermogen om zo snel mogelijk je zwaartekrachtmeter weer te vullen als die leeg is geraakt zijn belangrijk. Je snapt het al, door eerst te upgraden zijn de missies veel simpeler.

Gravity Rush Remastered

Upgraden doe je door diamanten te verzamelen. Die zijn echt overal te vinden. Niet alleen door brons proberen te halen tijdens de zijmissies, maar ook op de daken van huizen, en ook onder de zwevende stad. Je moet echt verkennen om alles te vinden, en met wat mazzel vind je ook de speciale monsters die een extra uitdaging vormen. Als bonus zijn de drie DLC-pakketten voor Gravity Rush toegevoegd. Deze bieden alle drie twee extra zijmissies en een stukje nieuw verhaal. En natuurlijk, naar goede gewoonte in een Japanse game, zijn er extra kostuums. Het zijn geen enorme pakketten, want met een half uur ben je wel met zo’n verhaal klaar. Maar de zijmissies gaan uit van een flink verbeterde Kat en zijn erg lastig om te halen, je zult elk trucje echt in de vingers moeten krijgen om ze met overtuigende scores te halen.

Voor mensen die Gravity Rush nog niet hebben is het een mooie deal. Met tien uur aan hoofdverhaal en met gemak het dubbele om alle zijmissies met goud te halen heeft de remaster HD-graphics, draait met 60 fps en heeft drie DLC-pakketten. Voor dertig euro krijg je een van de betere PlayStation Vita-games die ook op de console indruk blijft maken. Dat maakt het alleen wat zuur voor de mensen die het spel al hebben gespeeld. Er is namelijk niets extra’s aan content toegevoegd om die over de streep te trekken. Maar die wachten, waarschijnlijk al net zo lang als ik op het tweede deel. En na nog eens in de wereld van Gravity Rush te zijn geweest weet ik het weer zeker: ik kan niet wachten op deel twee, dat volledig met PlayStation 4 in het achterhoofd gemaakt is. Laat maar komen!

Pluspunten
Minpunten
  • Eén van de betere Vita-games opgepoetst
  • Ooit uitgekomen DLC krijg je erbij
  • Er komt een volledig nieuw tweede deel
  • Totaal geen nieuwe content
  • Zijmissies variëren amper
Gespeeld op PlayStation 4, origineel al jaren verkrijgbaar voor PlayStation Vita.