Blu-ray: Pitch Perfect 2

Een onverwachte megahit. Zo kan het eerste deel van Pitch Perfect wel genoemd worden. Na een aantal high school-flopfilms was de beurt aan Pitch Perfect om een redelijk absurdistisch verhaal aan het grote publiek te vertellen. Met wat grovere grappen dan normaal en bomvol met popcultuur-referenties werd het een knaller in de bioscoop. Een vervolg kon dan ook niet uitblijven en de ietwat te oude Barden Bella's zijn terug, dit keer enigszins gedwongen op het wereldtoneel.

De Bella's wisten door middel van meestertroef Beca een update uit te voeren wat betreft het repertoire van de a-capella-zanggroep. Alle wedstrijden worden gewonnen en wereldfaam blijft niet uit. In eigen land is het dan natuurlijk de grootste eer om op te mogen treden voor de man die het allemaal voor het zeggen heeft. Als daar vervolgens iets gruwelijks misgaat, worden de Bella's geschorst en mogen niet meer verschijnen op het toneel, niet verdergaan met hun regionale toer en audities zijn al helemaal uitgesloten. Totdat de dochter van een oud Bella op school verschijnt en via een omweg in de Bella-groep terecht komt. Een hechte samenwerking tussen Beca en Emily is geboren. Zou deze samenwerking de Beca's van een nieuwe ondergang kunnen redden?

De grappen zijn grover, iets wat ook al bleek uit onze bioscoopreview van afgelopen voorjaar. De regie van rascomedienne Elizabeth Banks heeft de film erg goed gedaan en de chemie spat van het scherm. Zelf weet ze ook nog een lach op het gezicht te toveren als de ietwat domme, maar toch scherpe commentator van het gehele zangevenement. Het deel van de verhaallijn dat zich afspeelt op het wereldkampioenschap is gevuld met grappen die onwijs goed gevonden zijn en ook werken op basis van de cast. Het einde dat de schrijvers hebben weten te produceren is nog beter dan het eerste deel, dat opties openhield voor een vervolg. Dat is dit keer iets minder het geval, maar nog steeds weet het op een galante manier afscheid te nemen van een aantal personages. 

Uiteraard is er een bepaald publiek dat zich meer aangesproken zal voelen door de film en zal er dan ook sneller van genieten. Wel is er voor ieder wat wils. Als een kijker een bepaalde grap niet helemaal snapt omdat die nou eenmaal te diep ingaat op de wat modernere aspecten van de film, is er een paar momenten later weer een grap waarbij wel gelachen kan worden, of een scène die wel heel erg spreekt tot de verbeelding. Dat is ook terug te zien in de extra's die op de blu-ray te vinden zijn. Ondanks dat de extra's bij een comedy als Pitch Perfect 2 voornamelijk bestaan uit grappige filmpjes die vooral moeten laten zien hoe grappig de cast het filmen wel niet heeft ervaren, is er ook een hele kleine ruimte voor wat meer diepgang. Die wordt dan misschien dan ook wel het meest gegeven in de interviews. Of een film als Pitch Perfect 2 echt diepgang nodig heeft blijft natuurlijk de vraag. Een keer op de bank hangen en gewoon een lach op het gezicht krijgen zonder erg hard daarvoor te hoeven werken is ook wel eens fijn. En laat deze film daar nou een perfecte mogelijkheid voor bieden.