De Sims 4 Beleef het Samen

Toen De Sims 4 vorig jaar uitkwam was eigenlijk iedereen wel teleurgesteld dat het spel zo mager uitgerust was. Geen enkele feature uit een De Sims 3-uitbreiding was er in terug te vinden. Tel daarbij nog op dat het geen open wereld is zoals de vorige De Sims-games en de teleurstelling was compleet. Ondertussen zijn er veel dingen bijgekomen door middel van patches, stuff-packs, game-packs en de eerste uitbreiding De Sims 4 Aan het Werk. Nu is de tweede uitbreiding uitgekomen: De Sims 4 Beleef het Samen.

De eerste uitbreiding zorgde vooral voor meer beroepen en vaardigheden, terwijl er in deze tweede uitbreiding maar twee vaardigheden, DJ en dansen, toegevoegd zijn. Er zijn geen nieuwe beroepen om je loopbaan eens een interessante wending te geven. De grootste vernieuwing zijn de clubs waarvan je lid kunt worden, of het nu een vriendenclub is of een club met sims die dezelfde interesses of meningen hebben. Dit is geheel nieuw in de franchise en verandert het spel compleet. Omdat De Sims vooral leuk is als je lekker wil kloten, ben ik bij een club met pestkoppen terechtgekomen. Als ze binnenkomen weet je dat er iets in de fik gaat.

De Sims 4 Beleef het Samen

Voordat je een club maakt kan de leider ervan allerlei parameters zetten, zodat hij exact kan filteren wie erin kan en wie niet. Wil jij dus een clubje met alleen sportievelingen, dan kun je een filter instellen die de sportvaardigheid van een bepaald level vereist. Maar wat is nou het nut van zo'n club? Mocht je geen leider zijn, maar wel bij een club willen horen, dan moet je indruk maken op de leden. Eenmaal binnen kun je proberen de leider te worden, als je wil. In een club krijg je groepsacties waarmee je perks verdient naarmate je veel gebruikt. De betere perks zijn echt goed, zoals snellere ervaringspunten voor een te kiezen vaardigheid. Andere perks zijn dan weer wat simpeler, zoals speciale logo's, jacks voor je clubleden, een 'geheime handshake' of de leuk bedachte deur waar alleen clubleden door kunnen.

Hoewel de clubs heel wat toevoegen in gameplay, is de uitbreiding voor de rest wat mager. Van de twee nieuwe vaardigheden doet dansen niets meer dan een niveau hebben dat je omhoog kunt brengen door veel op feestjes te dansen. DJ is nog wel grappig, omdat je hoe beter je wordt je meer genres kunt mixen en de gevoelens van het publiek kunt beïnvloeden. Later kun je als virtuele DJ mixtapes maken en geld verdienen aan royalties. Maar een beroep is het niet. De nieuwe stad Windenburg heeft in ieder geval genoeg nachtclubs en cafés om te dansen of te DJ-en. De Europese sfeer die er hangt is ook eens wat anders dan de normaal vrij Amerikaans opgezette steden.

De Sims 4 Beleef het Samen heeft vooral de clubs als vernieuwende optie. En dat zorgt ervoor dat de franchise eens heel anders gespeeld wordt dan voorheen. Het is dus een erg welkome verandering in de nogal vastgeroeste gameplay. Want laten we wel zijn, heel veel is er in die jaren niet veranderd. Het is alleen jammer dat je voor deze relatief dure uitbreiding voor de rest erg weinig content krijgt. Een beroep als dansleraar verzin ik nu ter plekke, maar met de vaardigheid dansen kun je niets anders dan op de vloer bewegen. DJ zelf is geen beroep, wat me een inkopper lijkt. Het is alsof ze een deadline te halen hadden, en vergaten dat we meer gewend zijn qua content-uitbreidingen. Meer spullen, meer beroepen, meer vaardigheden: al deze dingen hadden de prijs-kwaliteitverhouding van De Sims 4 Beleef het Samen een stuk gunstiger kunnen maken. Ik zou even wachten tot het ergens goedkoper te vinden is, veertig euro is gewoonweg te veel.

Pluspunten
Minpunten
  • Clubs voegen geheel nieuwe gameplay toe
  • De Europese sfeer in het nieuwe Windenburg
  • Weinig verdere content
  • Duur voor een uitbreiding


Exclusief voor pc/Mac.

Speel jij de Sims 4? In deze topicreeks vind je meer medespelers!

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen