CD: Paradise Lost - Symphony For The Lost

Fans van de Britse doom metalband Paradise Lost kunnen op 2015 terugkijken als een zeer geslaagd muzikaal jaar. Nadat eerder dit jaar al het veertiende studioalbum The Plague Within en het bij het blad Metal Hammer live verzamelalbum Maximum Plague verschenen ligt er nu alweer een indrukwekkende release van de groep bij de betere platenboeren. Met Symphony For The Lost heeft de band naar eigen zeggen 'The perfect Christmas gift for every gothic metal fan' uitgebracht en bij het bekijken van de fraaie uitgave, bestaande uit een tweetal cd's (of lp's) en een dvd, moeten we inderdaad erkennen dat dit toch wel een heel erg leuk presentje is geworden voor liefhebbers van de betere doom metal.

Paradise Lost - Symphony For The Lost

Op 20 september 2014 trad de band Paradise Lost op in een Romeins openluchttheater in het Bulgaarse Plovdiv. Een zeer bijzonder concert aangezien de mannen werden bijgestaan door het symfonieorkest van de staatsopera van Plovdiv en het Rodna Pesen koor. Het klassiek geschoolde orkest, onder leiding van Levon Manukyan, speelde eerder al met artiesten zoals Nightwish en Alice Cooper en wist zich bij dit optreden ook prima te redden met de composities van Paradise Lost. Nu leent de bombastische doom metal van Paradise Lost zich al prima voor een orchestrale benadering en zo konden de Bulgaarse fans als eersten genieten van de composities zoals ze uiteindelijk behoren te klinken.

Paradise Lost - Symphony For The Lost 1

Bij het concert in Plovdiv speelde Paradise Lost een tweetal sets. In de eerste set was de band samen met het symfonieorkest te horen met een achttal tracks uit het rijke oeuvre van de band. Wat deze set vooral erg uniek maakt is het feit dat de band hier nummers kon spelen die nog nooit eerder op een podium werden uitgevoerd. Zo horen we spetterende uitvoeringen van 'Last Regret' en 'Your Own Reality' voorbijkomen en krijgt het aanwezige publiek met 'Victim of the Past' ook alvast een voorproefje van de plaat The Plague Within die pas maanden later zou gaan verschijnen. Maar ook tracks als 'Soul Courageous' en 'Gothic' klinken bijzonder fijn met de toevoeging van blazers en strijkers.

Paradise Lost - Symphony For The Lost 2

Bij de tweede set horen we Paradise Lost vervolgens zonder orkest nog een negental nummers spelen die meteen een stuk vertrouwder klinken. Vooral 'Erased', 'Isolate', 'As I Die' en 'Say Just Words' knallen als vanouds uit de speakers. Ben je wel een liefhebber van de band Paradise Lost of ben je wel nieuwsgierig geworden hoe een stuk duistere doom metal in combinatie met een klassiek orkest klinkt, dan kunnen we je zeker aanraden om dit album eens bij je lokale vinylboer te gaan beluisteren. Ook treffen we op de dvd, naast het volledige concert, nog een leuke documentaire aan over de totstandkoming van deze plaat.

Paradise Lost - Symphony For The Lost 3