Jacco Gardner, Leeuwarden, Neushoorn

Afgelopen vrijdag stond de psychedelische indiepop band Jacco Gardner in Poppodium de Neushoorn in Leeuwarden. Nadat de band eerder al eens te zien was in het inmiddels niet meer bestaande Poppodium Romein en als openingsact op het afgelopen Welcome To The Village-festival was dit de derde keer dat de band uit Hoorn in de Friese hoofdstad te aanschouwen was. Daar driemaal volgens het welbekende gezegde scheepsrecht is leek het dekatophetspek wel een goed idee om de mannen eens wat vragen te gaan stellen. Het resultaat van dat gesprek is terug te zien in onderstaande filmpje.

Na het interview was het tijd om te gaan genieten van het concert in de Neushoorn. Als voorprogramma hadden de mannen van Jacco Gardner het bandje Eerie Wanda meegenomen. Eerie Wanda is een verrassend indiepop bandje rondom zangeres Marina Tadic, die eerder al als gitariste in de band Earth Mk II speelde. Naast Tadic bestaat de groep uit de gitaristen Bram Vervaet en Jasper Verhulst en drummer Nic Niggebrugge. Geen onbekenden van de hoofdact aangezien zowel Vervaet als Verhulst in de band Lola Kite speelden en Verhulst en Niggebrugge ook in de begeleidingsband van Jacco Gardner zelf spelen.

Jacco Gardner - Neushoorn 1

Muzikaal gezien doen de korte lofi-popliedjes wel wat denken aan bands zoals Velvet Underground en the Allah Las. Na het eerste nummer heeft de band nog even wat problemen met een recalcitrante gitaarversterker, maar Eerie Wanda laat zich daardoor niet uit het veld jagen. Een erg leuke kennismaking met een band waarvan we begin 2016 het album Hum kunnen verwachten.

Jacco Gardner - Neushoorn 2

Na Eerie Wanda is het tijd voor het optreden van Jacco Gardner. Nadat we in de pauze al melomaan zijn verwend met muziek van onder meer White Noise en Bruce Haack is het tijd voor een stevige portie hoogstaande psychedelica van Nederlandse bodem. Waar we bij de vorige optreden van Jacco Gardner vooral liedjes te horen kregen van het eerste album Cabinets of Curiosities is er ditmaal een set samengesteld waarin we naast liedjes van de eerste plaat ook de nodige nummers van Hypnophobia voorbij kunnen horen komen.

Jacco Gardner - Neushoorn 3

Nadat de band haar set heeft geopend met het titelnummer van hun laatste album en de hit 'Clean The Air' is gespeeld zit de stemming er al goed in. Zo vraagt Gardner aan de aanwezigen in de zaal of ze de nieuwe Star Wars-film al hebben gezien, waarop toetsenist Frank Maston meteen inhaakt door een spacende versie van het thema van de uiterst succesvolle saga van George Lucas te spelen. In bijna een uur tijd speelt Jacco Gardner een indrukwekkende set waarbij we vooral kunnen genieten van spetterende live-uitvoeringen van onder meer 'Brightly', 'Face The Face' en 'Before the Dawn'.

Jacco Gardner - Neushoorn 4

Na zo'n 50 minuten vol stomende trippy klanken is het tijd voor de toegift waarbij bijna alle bandleden van Jacco Gardner een andere plaats innemen op het podium. Zo verwisselen toetsenist Maston en gitarist Vervaet van plaats en ruilen ook bassist Verhulst en drummer van instrument Niggebrugge om daarna met een vlammende uitvoering van 'Where Will You Go' het zeer aangename optreden in de Neushoorn af te sluiten. Al met al kunnen we stellen dat het wederom een zeer geslaagde avond was in de Friese hoofdstad, die liefhebbers van de betere nederpsyche niet snel zullen vergeten.