Blu-ray: Ant-Man

Marvels kleinste superheld verraste deze zomer met een eenvoudig avontuur waarin weliswaar een groot gevaar afgewend moest worden, maar waarin geen enorme verwoestingen de finale domineerden. Ant-Man is nu uit op blu-ray en het herkijken zeker waard.

Het zijn de kleine dingen die het hem doen. Gek genoeg is dat niet eens zo'n heel flauw woordgrapje over deze zichzelf verkleinende held, want in Ant-Man is een hoop aandacht voor details. Dat moet ook wel als uiteindelijk de camera op macroformaat inzoomt en laat zien hoe de centrale figuur zich aan de groeven van een langspeelplaat vasthoudt nadat hij op een draaitafel terecht is gekomen. Of wanneer er verkleind wordt naar subatomisch niveau en de film een meer psychedelisch karakter krijgt. Maar ook in een minder letterlijke zin is er aandacht voor detail.

Ant-Man: Scott Lang voert een mier

Het avontuur van Ant-Man past immers in het grotere universum waarin ook de Avengers en de Guardians of the Galaxy een rol spelen. Bovendien is Hank Pym, hier gespeeld door Michael Douglas, al jaren de grote afwezige in de Marvel-films, terwijl hij in de comics-geschiedenis één van de oprichters van de Avengers was, alsmede de geestelijk vader van Ultron, die eerder dit jaar de bioscopen verwoestte. Pym krijgt in deze film echter alsnog zijn achtergrond en een eervolle positie: hij was naast Peggy Carter en Howard Stark werkzaam als wetenschapper voor S.H.I.E.L.D. en diende uiteindelijk als de Ant-Man, één van de eerste helden uit het MCU, maar dan eentje die niet zo bij het publiek bekend was als de Avengers.

De bekendheid van Ant-Man verandert met ingang van deze film, waarin de inmiddels al wat oudere Pym een wereldbedreiging ziet in zijn voormalig protegé Darren Cross (gespeeld door House of Cards' Corey Stoll), en de hulp van Scott Lang (Paul Rudd) inroept om dit tegen te gaan. De (voormalig) inbreker Lang krijgt het Ant-Man pak, leert om te gaan met het zichzelf verkleinen en communiceren met mieren, en krijgt de taak om het gevaar te bestrijden. Dat dit de aandacht trekt van de Avengers, leidend tot een rol in het volgend jaar te verschijnen Captain America: Civil War, mag geen verrassing meer heten. En daarmee krijgt 'de Ant-Man' de bekendheid binnen het MCU waar fans lang op hebben gewacht.

Maar voordat het zover is, is zijn introductie, zoals we afgelopen zomer al verklaarden, een uitermate vermakelijke heist-comedy. Rudd, die al jaren succesvol is in comedyfilms en aan het scenario van Ant-Man meeschreef, geeft een geheel eigen energie aan zijn rol, die ervoor zorgt dat de grappenmoeheid die je kunt oplopen na het zien van te veel Marvel-films ernstig verminderd wordt. Waar Whedon zijn laatste Avengers-avontuur lardeerde met bijdehante momenten, is Rudd grappig op een veel meer oprechte wijze. Het roept de hoop op dat hij deze toon weet mee te nemen naar Civil War, al is die natuurlijk als film totaal anders van toonzetting. Lang moet het daar naar verwachting ook doen zonder zijn sidekicks, de inbrekersgroep waarmee hij samenwerkt, die in Ant-Man verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijk deel van de comedy. Vooral Michael Peña bewijst zijn kwaliteiten als acteur in een aantal scènes die hij volledig naar zich toe weet te trekken.

Ant-Man: Scott Lang tussen het tapijt

Ant-Man had een flauw, vervelend geheel kunnen worden over een superheld die zichzelf sterk kan verkleinen. Maar door het verhaal te vertellen met de juiste toonzetting en een sterke cast, is een prima comedy ontstaan die ook nog prima past in het Marvel Cinematic Universe. Een vervolg is gepland: in 2018 deelt de held het podium met Evangeline Lilly's personage in Ant-Man and the Wasp.

De blu-ray uitgave van Ant-Man is wat ervan verwacht kan worden: een promo voor een andere Marvel-film start (Age of Ultron; een beetje mosterd na de maaltijd voor de doelgroep) voordat het menu te zien is, en er is een aantal featurettes te zien over voornamelijk het verkleinaspect van de film. Het audiocommentaar op de film en een gag reel met weinig briljante momenten vullen de standaard deleted scenes aan, waarin te zien is dat er keuzes zijn gemaakt om de film niet te vol te gooien met onnodige momenten. Al met al interessant, maar het ontstijgt niet het standaardniveau van dit soort extra's. En natuurlijk is het nog steeds een gemis dat Marvel geen One-Shot films meer toevoegt aan hun blu-ray releases, wat juist vaak een leuke toevoeging was.