Blu-ray: San Andreas

Afgelopen zomer werden we weer overstelpt met films met veel visual effects: superhelden, achtervolgingen en natuurlijk de traditionele rampenfilm. Dit jaar was het de beurt aan Dwayne 'The Rock' Johnson om de rampenfilm te headlinen: San Andreas. Vermakelijk spektakel of inhoudsloze stinker?

De titel van de film moet eigenlijk al genoeg zeggen: de bekende breuklijn aan de westkust van de Verenigde Staten, de San Andreas, begint rumoer te geven. Dat betekent dat we kunnen genieten van aardbevingen in Los Angeles en San Francisco. The Rock speelt een reddingsmedewerker, wiens gezin nog niet zo lang geleden uit elkaar is gerukt door een noodlottig ongeval. Op het moment dat de wereld begint te schudden, zijn ze allemaal op een andere plek. The Rock gaat met zijn helikopter op pad om zijn ex-vrouw en dochter te redden.

Ramp San Andreas

Simpel plot, meer is er niet nodig. Laat de grond maar schudden. En de film laat het schudden. Al in de eerste minuut krijgen we te maken met een aardbeving, waarbij The Rock in actie mag komen. Gelijk wordt ons duidelijk dat we geen artistiek hoogstandje kunnen verwachten, maar dat we wel kunnen gaan genieten van een kleine 100 minuten actie en spektakel. En dat is deze film ook gewoon. We kunnen daar veel woorden aan vuilmaken, maar de film laat zichzelf raden. Clichés zijn pijnlijk zichtbaar, oneliners gaan nergens over en The Rock saves the day. Maar is dat erg? Is het niet heerlijk om gewoon te genieten van de spectaculaire effecten en de flauwe humor? Daarom: genieten.

San Andreas The Rock

En nu ook thuis. De Dolby Atmos soundtrack dendert uit je speakers. Receiver flink hard en genieten maar. Uiteraard ziet het er op blu-ray allemaal schitterend uit! En er zijn ook wat bonus features om nog even af te koelen na de film. Er zijn drie features die een paar aspecten van de film behandelen. De eerste behandelt de gedachten van de cast en crew als de gebeurtenissen van de film echt zouden gebeuren. Entertainend, maar niet informatief. Er is ook een feature gewijd aan The Rock zelf en aan zijn heldendom. De laatste van de featurettes gaat over het opnemen van de muziek. De extra's worden aangevuld met een gag reel, een stunt reel en wat deleted scenes. Een laatste toevoeging is commentaar van regisseur Brad Peyton. Hij vertelt wat meer over de film en geeft hierbij wat leuke anekdotes mee.

De film is een visueel spektakel op blu-ray. Dit zou best een leuk cadeau kunnen zijn voor onder de kerstboom!