Bridge of Spies

Steven Spielberg en Tom Hanks slaan de handen opnieuw ineen: na eerdere successen met Saving Private Ryan, The Terminal en Catch Me If You Can is het nu de beurt aan Bridge of Spies. Vervolgen de twee Hollywood-iconen hun succesvolle reeks?

Bridge of Spies speelt zich af in de hoogtijdagen van de Koude Oorlog. Het is een oorlog over informatie met spionnen als inzet. Als de Amerikanen een Russische spion in handen krijgen wordt advocaat Tom Hanks ingezet als advocaat. Hij ontwikkelt een band met deze spion, die door de rest van Amerika als de vijand wordt gezien. Dit leidt echter tot een onverwachte complicatie: als de Russen een Amerikaan in handen krijgen kan deze man weleens als ruilmiddel ingezet worden.

Bridge of Spies Tom Hanks

Spielberg zet met Bridge of Spies weer eens een ouderwets goede film weer. Geen snelle actie, onverwachte twists, onverkende gebieden: het is ‘what you see is what you get’. En dat in een spionnenwereld. Op een luchtige, ogenschijnlijk eenvoudige manier wordt er een onbekend verhaal in een periode die nog niet vaak zo groots verfilmd is vertoond op het witte doek. De film wordt nergens écht spannend maar toch krijgt het puntje van je stoel het iets zwaarder te verduren.

Tom Hanks zet een degelijke rol neer als advocaat James Donovan. Maar eerlijk is eerlijk, het is gewoon Tom Hanks. Hij voegt wat karaktereigenschappen toe aan zijn personage maar het blijft Mr. T. Hanks. Mark Rylance steelt echter de show als Russische spion Rudolf Abel. Met een bepaalde nonchalantie weet hij gedurende de film het publiek aan zijn kant te krijgen. Een opvallend kleine bijrol is er voor Jesse Plemons (Ugly Matt Damon), maar helaas krijgt hij niet voldoende de kans zijn capaciteiten in deze film te laten zien.

Bridge of Spies Hanks 2

De film is doorspekt met onverwacht grappige momenten, maar Spielberg weet te voorkomen dat de film een persiflage wordt. Spielberg probeert de kijker iets bij te brengen over Berlijn tijdens de Koude Oorlog in een aantal indrukwekkende scènes, hoewel één en ander wat eenzijdig gebracht wordt. Het camerawerk is weer fantastisch. De beelden van New York en Berlijn in de 50’s brengen een geweldige sfeer op het witte doek die Spielberg eigen is. De beelden zijn schitterend op camera vastgelegd!

Al met al is Bridge of Spies een ontzettend sterke film die weer eens wat anders laat zien maar toch een film van de oude stempel is. Deze film zal vast een aantal nominaties kunnen verwachten bij de komende Oscars.