DVD: The Big Bang Theory Seizoen 8

Het was even spannend of het achtste seizoen van The Big Bang Theory überhaupt opgenomen zou worden. De acteurs uit de serie waren niet tevreden met hun salaris en de opnames werden daarom uitgesteld. Na lang onderhandelen kwam de studio met het aanbod om $ 1 miljoen per aflevering te betalen. Inmiddels wordt seizoen 9 uitgezonden op de Amerikaanse tv en ligt nummer acht als dvd-box in de winkels.

Even leek het erop dat we Sheldon niet meer terug zouden zien. Aan het einde van het zevende seizoen besloot hij te vertrekken met de trein, maar natuurlijk is de sociaal gestoorde wetenschapper weer van de partij. Samen met zijn (meestal) beste vrienden Leonard, Raj en Howard en hun vriendinnen komen ze weer in allerlei vreemde situaties terecht. Wat te denken van een seksueel gestoorde dokter, een schildpad als huisdier, stiekeme experimenten en een onmogelijke relatie? En dan hebben we het nog niet eens over het nieuwe kapsel van Penny… Bij vlagen is het hilarisch, bijvoorbeeld als ze het spelletje 'Emily or Cinnamon' spelen. Zei Raj de betreffende zin tegen zijn vriendin of zijn hond? Of als Sheldon en Leonard op bezoek gaan bij een idool langs wiens huis ze rijden. Op die momenten laat Chuck Lorre zien dat hij een van de beste sitcom-schrijvers van het moment is.

Toch merk je dat er langzaamaan een beetje een sleur in het verhaal begint te komen. Het is allemaal niet meer zo nerdy als eerder. Met name in het laatste deel van het seizoen draait het meer om de onderlinge (romantische) relaties dan om grappen. Er zijn ruzies, er is verdriet (zo staat men stil bij het overlijden van Carol Ann Susi, de vrouw achter de stem van de moeder van Wolowitz) en de grappen waarmee die situaties beëindigd worden zijn vaak voorspelbaar en flauw. Juist de sociaal onhandige nerds en het extreem domme buurmeisje zorgden voor hilarische situaties. Dat wordt helaas steeds minder waardoor TBBT langzaamaan haar trademark verliest.

Voor de liefhebbers bevat de box nog wat bonusmateriaal. Zo kun je meekijken bij het onthullen van sterren op de Hollywood Walk of Fame, kijk je mee achter de schermen, wordt er een ode gebracht aan Carol Ann Susi en natuurlijk mogen de bloopers niet ontbreken.

The Big Bang Theory blijft een van de sterkste sitcoms van de laatste jaren. Er zijn genoeg grappige afleveringen te vinden tussen de 24 die op de drie discs van de dvd-box staan. Maar jammer genoeg proberen de schrijvers te zoeken naar een diepere laag in het verhaal en in de personages. En dat heeft TBBT juist helemaal niet nodig…