Blu-ray: Nature 3D

Na een tweetal natuurfilms van eigen bodem is het misschien wel weer eens tijd geworden voor een film van de grootmeesters bij de BBC. Al jaren weten ze publiek van over de hele wereld te fascineren met hun interessante series en films, die niet alleen prachtig gefilmd zijn, maar ook nog eens erg leerzaam voor de jongere generatie. Zo ook Nature 3D, dat internationaal werd uitgegeven onder de titel Enchanted Kingdom, en een mijlpaal vormt in de geschiedenis: de eerste BBC 3D-natuurfilm is een feit. Nu kan er thuis beoordeeld worden of die mijlpaal wel de moeite waard is.

Het verhaal wordt ditmaal in het Nederlands verteld door Humberto Tan en in het Engels door Idris Elba. Beide heren hebben een vrij uniek stemgeluid, dat direct te koppelen valt aan hun persoonlijkheid. Tan weet met een soms ietwat overdreven intonatie wel een krachtig verhaal neer te zetten met nuances op de juiste plekken. Het verhaal is trouwens dit keer niet het allerbeste wat er ooit uit het BBC-nest is gevlogen, die kant heeft plaats moeten maken voor iets anders in dit baanbrekende project: de techniek. 

Er is vooral van de technische kracht uitgegaan. Zo is de film misschien wel op zijn hoogtepunt als de regisseur de kans krijgt om alle snufjes die hij in huis heeft wat betreft het spelen met de camera's en het nieuwe 3D-effect toe te passen en in de strijd te gooien. De beelden zijn prachtig, en dat is toch uiteindelijk waar het om gaat bij een natuurfilm. Er worden veel plekken bezocht en op haast elk plekje wordt weer een andere techniek ingezet om de kijker de optimale beleving mee te geven. Zoals gezegd is dit wel ten koste gegaan van de verhaallijn, want die is vrij onorigineel vergeleken met ander materiaal uit het genre.

 

De extra's bieden een kijkje achter de schermen bij een aantal opnamelocaties en geven een mooi overzicht van de problemen waar natuurfilmers tegen aan kunnen lopen tijdens het opnameproces. Ook wordt er in gesprek gegaan met de regisseur, die inzicht geeft in zijn bedoelingen met de film en dan vooral het feit dat de film in de bioscoop, in 3D, wordt uitgebracht. De film is er opnieuw in geslaagd te doen wat er in het genre gevraagd wordt: een ode brengen aan de wilde natuur en tegelijkertijd ook iets leren aan de volgende generatie. Dat dit in prachtig 3D gebeurt, is alleen maar mooi meegenomen.