CD: Eagles of Death Metal - Zipper Down

Disclaimer: Op het moment dat ik deze review zat te schrijven werd in Parijs een groot aantal lafhartige aanslagen gepleegd, waarbij ook het concert van Eagles of Death Metal in de beroemde concertzaal de Bataclan één van de doelwitten was. De bandleden wisten aan de aanslag te ontkomen maar in de concertzaal vielen meer dan 100 doden en vele gewonden waarvan het vaak nog niet duidelijk is of ze het wel zullen overleven. Uit respect voor de slachtoffers en hun nabestaanden zou ik dan bij deze ook vriendelijk willen verzoeken om islamgebash en dergelijke in de comments achterwege te laten. Wil je toch afreageren? Zet dan net als uw recenscent een koptelefoon op en draai het album van Eagles of Death Metal op een stevig volume. Dat lucht ook op en niemand anders heeft er op enige wijze last van! Genoeg met de duiding, tijd voor de review zoals deze bedoeld is.
- dekatophetspek

Zeven jaar na het indrukwekkende album Heart On zijn de Amerikaanse garagerockers van Eagles Of Death Metal eindelijk terug met een gloednieuw album. Nadat we eerder al kennis mochten maken met de single 'Complexity' ligt nu het album Zipper Down bij de betere platenwinkels in de schappen. De band, die in 1998 werd opgericht door Jesse Hughes en Josh Homme (Queens Of The Stone Age), maakt catchy garage rock met een stevige dosis stonerrock en subtiele humor.

Eagles of Death Metal - Zipper Down

Op Zipper Down bestaat de band uit Boots Electric (Hughes) en Baby Duck (Homme) waarbij laatstgenoemde eveneens optrad als producer en componist. Voor de opnames van de elf tracks op het album werd gebruik gemaakt van maar liefst drie verschillende studio's, waaronder de beroemde Sound City. Naast een zevental composities van Josh Homme komen we op dit album ook de tracks 'Complexity', 'Oh Girl' en 'I Love You All the Time' tegen, die we in 2011 al in een wat kalere versie konden beluisteren in de uitvoering van Boots Electric op zijn eerste solo-album.

Met Zipper Down wordt wederom een puur stuk rock-'n-roll van de bovenste plank afgeleverd. Eagles Of Death Metal is namelijk een band die niet van dure fratsen houdt en gewoon de muziek wil laten horen zoals je die ook bij een concert van de band kunt verwachten, al zal er dan meestal een vervanger van Baby Duck meespelen, omdat die het ook al druk genoeg heeft met andere bands. Uiteraard heeft de band uit Palm Desert in Californië weer een leuke muzikale verrassing voor de fans in petto, in de vorm van een indrukwekkende cover van 'Save A Prayer' van Duran Duran.

Eagles of Death Metal
Eagles of Death Metal

Ben je wel een liefhebber van rauwe garage rock of had je de vorige albums van Eagles Of Death Metal al in de kast staan dan mag je dit fijne album zeker niet in je collectie laten ontbreken. We moesten er jaren op wachten maar Zipper Down maakt dat wachten meer dan waard. We vermoeden dat dit schijfje nog wel in de nodige eindejaarslijstjes terug te vinden zal zijn. Inmiddels is bekend geworden dat de groep haar tournee door Europe heeft geannuleerd. Hierdoor zal ook het optreden op 21 november op het Speedfest in Eindhoven niet doorgaan.