LEGO DC Super Heroes: Justice League - Attack of the Legion of Doom!

Een vermakelijk avontuur dat zichzelf niet al te serieus neemt; LEGO DC Super Heroes: Justice League - Attack of the Legion of Doom! is een geanimeerd avontuur met LEGO-versies van bekende DC Comics-helden en -schurken dat een leuk verhaal vertelt voor de kids, en een gezond gevoel voor humor heeft voor de oudere kijkers.

LEGO Justice League

Misschien wel één van de leukste aspecten van de verhalen en personages uit superheldencomics, is dat de werelden, schurken, helden en gebeurtenissen verschillende vormen aan kunnen nemen en daarmee een divers publiek kunnen aanspreken. Het is bijvoorbeeld prima mogelijk om duistere films te vertellen over Batman of een volwassen benadering te tonen van Supermans oorsprong, maar de figuren lenen ook zich prima voor wat luchtige gekkigheid voor een jong publiek.

De serie animatiefilms onder de titel LEGO DC Super Heroes lijkt 'luchtig' en 'gekkig' als sleutelwoorden te hebben gekozen om hun toon te bepalen, want het avontuur in Justice League - Attack of the Legion of Doom! zal alleen door de hele jonge kijkers (van 6 jaar of ouder) serieus worden genomen. In het avontuur leidt Lex Luthor een boeventeam, bestaande uit onder andere Sinestro en Gorilla Grodd, in het ondernemen van een grootse roof uit de overheidsinstallatie Area 52. Het is aan de Justice League, bestaande uit Flash, Green Lantern, Cyborg, Wonder Woman en natuurlijk Batman en Superman om hier een einde aan te maken.

Het avontuur is prima vermakelijk; een simpel verhaal dat prima de mogelijkheden van de helden en schurken tentoon stelt, met veel visuele diversiteit. Maar de echte entertainmentwaarde voor de wat minder jonge kijkers zit 'm in de humoristische benadering. Hoewel de DC-personages op sommige punten erg trouw zijn aan de comics (en actueel ten opzichte van DC's recente publicatiegeschiedenis), zijn zowel de helden als de schurken in deze versie wat simpeler van geest, wat betekent dat ze wat stuntelig kunnen zijn, maar wat ook ruimte geeft voor een satirische vertolking van de doorgaans zo serieuze personages. Zo heeft de Batman in dit avontuur wat eigenschappen geleend van de Batman uit The LEGO Movie, in hoe overdreven serieus en geveinsd cool hij kan zijn. Of wedijveren Green Lantern en Flash om de aandacht van Wonder Woman. Of houdt Luthor try-outs voor zijn Legion of Doom in de vorm van een soort Wipe-out hindernisbaan. Het is behoorlijk komisch, en dat maakt het avontuur met op z'n minst een half oog het kijken waard, terwijl jongere kijkers intussen LEGO-versies van hun grote helden in actie kunnen zien.

LEGO Justice League - Legion of Doom

De animatie ziet er intussen ook prima uit; natuurlijk zijn de figuurtjes vormgegeven als LEGO minifigures en ziet het gros van het decor eruit alsof het gebouwd is in LEGO-blokjes, maar dit is niet overheersend of afleidend, en soms valt het niet eens op. Het voelt vertrouwd aan voor wie wel eens met LEGO heeft gespeeld, en natuurlijk leidt het ertoe dat de jonge kijker na het zien van de film met de eigen LEGO-blokjes aan de slag kan om het avontuur na te spelen.

De dvd-uitgave van LEGO DC Super Heroes: Justice League - Attack of the Legion of Doom! bevat naast de 74 minuten durende film een enkele extra, die vertelt over het sound design van de film. Het is voornamelijk een korte documentaire over de foley artists van de film: de artiesten die alle nepgeluiden opnemen in de geluidsstudio met behulp van allerhande objecten. Het is interessant voor wie nog niet met het concept bekend is, maar voegt maar weinig toe voor wie al eens eerder is geïnformeerd over deze bijdrage aan een filmproductie.