Blu-ray: The Missing

Dat de BBC goede series kan maken, is al langer bekend. Zo scoorden ze ondermeer met Sherlock en onlangs met het doorzettende succes van de crimeserie Broadchurch, dat inmiddels vernieuwd is voor een derde seizoen. Echte thrillers hebben zij zich in de afgelopen tijd ook in weten te specialiseren. Zo brengen ze nu de razendspannende serie The Missing uit. En dat die spanning ook werkt op het kleinere scherm, in een intieme sfeer van de huiskamer, wordt door het ijzersterke script een zekerheid.

De kijker wordt meegenomen naar 2006 en volgt de familie Hughes, een modaal Engels gezin bestaand uit vader Tony, moeder Emily en zoontje Oliver, door zijn ouders Olly genoemd. Wanneer zij onderweg autopech krijgen en daardoor vlak voor het bereiken van de bestemming stranden in het kleine dorpje Chalons du Bois, nemen vader en zoon het van de situatie en gaan bij het dichtsbijzijnde resort het zwembad in. Ondertussen is de kwartfinale voetbal losgebarsten en kijkt iedereen op het resort naar de wedstrijd. Ook Olly en zijn vader kijken een deel mee. Wanneer Tony echter zijn zoon uit het oog verliest, begint een zoektocht die eindeloos lijkt te zijn. Er wordt opnieuw ingevallen in 2014 en Olly blijkt nog steeds niet gevonden te zijn. Ondertussen hebben er ook wat verschuivingen in het gezin plaatsgevonden.

De schakeling tussen 2006 en 2014 is mogelijk wat wennen voor een onervaren kijker. Echter, de wisselingen zijn zo subtiel en helder aangegeven, dat er al snel in meegegaan kan worden. De serie zuigt vanaf het eerste moment de kijker mee in de wereld van de Hughes-familie en laat vanaf de eerste scène een band ontstaan. Dit is te danken aan het ijzersterke script, dat neergepend werd door de broers Harry en Jack Williams, die eerder verantwoordelijk waren voor titels als Roman's Empire en Fried. Het knagende gevoel dat na elke aflevering blijft hangen is zeer bijzonder gecreëerd door de keuze van woorden en laatste zinnen die de aflevering afsluiten. Het is dan ook erg verleidelijk om de serie, die jammer genoeg maar acht afleveringen van een uur telt, in een keer af te kijken. Het bingewatchen kan beginnen.

Een factor die hier ook aan meewerkt is de acteurskeuze. James Nesbitt, die misschien wel het bekendst is door zijn rol als de dwerg Bofur in The Hobbit-trilogie, zien we op een hele andere manier in deze thriller. Kwetsbaar, furieus en met woede die soms uit een onverwachte hoek komt, in het personage van Tony Hughes lijkt hij alles kwijt te kunnen wat hij eerder niet kon in een bijrol als een personage dat vooral erg komisch dient te zijn. Maar ook het kwetsbare personage van de moeder Emily wordt op een sterke manier neergezet door Frances O'Connor. De twijfeling en diepe schuld dat het personage naar zich toetrekt, weet ze op zo'n manier op het scherm te brengen dat zelfs degene die misschien niets persoonlijk te maken willen hebben met het onderwerp, zich toch gaan afvragen wat zij zouden doen in een soortgelijke situatie.

Met The Missing is er opnieuw een hit gescoord, en het is dan ook vernieuwd voor een tweede seizoen. Wel hebben de makers bekend gemaakt dat er een andere vermissing behandeld zal gaan worden, in een andere fictieve plaats. Er is daarvoor ook al een eerste teaser trailer uitgebracht. Ook dat belooft weer veel goeds uit de breinen van de gebroeders Williams. De serie is er zoals gezegd een die makkelijk in een zit kan worden bekeken, maar misschien is dit juist niet waarvoor het verhaal staat. De kijker wordt door het seizoen heen genoeg kansen gegund om zelf op onderzoek uit te gaan in de gedachten om te kijken wat nou de precieze gang van zaken had kunnen zijn. Misschien is het wel des te leuker om dat knagende gevoel te verspreiden over een langere tijdsspanne dan de acht uur die de serie in totaal telt.