DVD: Dear White People

Dear White People is een satirische comedy/drama in campussetting die focust op raciale spanningen tussen zwart en wit op een Ivy League high school. De film leverde regisseur Justin Simien meerdere awards op, onder andere op het Sundance Film Festival. Simien werd door enkele critici zelfs tot 'de nieuwe Spike Lee' gebombardeerd.

Ivy League-universiteiten worden gerekend tot de beste ter wereld, waar alleen elite wordt toegelaten. Dear White People volgt een aantal zwarte studenten die geconfronteerd worden met alledaagse 'zwarte frustraties' op zo'n universiteit. Zo speelt actrice Tessa Thompson in de hoofdrol als Sam White een activiste die op de campus een radioprogramma presenteert genaamd Dear White People, waarin op een speelse manier bepaalde blanke stereotyperingen worden besproken. "Dear White People, het aantal zwarte vrienden dat je moet hebben om niet racistisch te zijn, is opgetrokken naar 2. Je vaste dealer Tyrone telt niet mee." Gedurende een periode waarin de gemoederen al aardig oplopen, besluit een van de studentenverenigingen een halloweenfeest te geven met een getto/hiphopthema ('vind je innerlijke neger'), waarin blanke studenten als blackface verkleed gaan.

Hoewel racisme een beladen thema is, weet regisseur Simien het in Dear White People allemaal op gemoedelijke wijze naar het witte doek te vertalen. Er is in de film nooit echt sprake van directe racistische beledigingen of geweld, maar de spanning is toch voelbaar. Te zien is hoe vier zwarte studenten ieder op zijn of haar eigen manier met deze spanningen omgaan, terwijl er zich ook nog de nodige politieke affaires en liefdesaffaires voordoen. De dialogen zitten prettig in elkaar, vlijmscherpe grappen worden afgewisseld met wat oppervlakkige stereotypes, maar allemaal op een beschaafde manier gepresenteerd. Coco, gespeeld door Teyonah Parris (Mad Men), is de tegenpool van de activistische Sam en probeert juist met zwarte stereotypering als hulpmiddel meer bekendheid te vergaren. Tyler James Williams (Everybody Hates Chris) is te zien als de homoseksuele nerd Lionel, die zich eigenlijk in geen van beide kampen thuisvoelt.

De film voelt met 108 minuten wel als een lange zit. De competitie tussen verschillende studentenverenigingen is vermakelijk om naar te kijken, maar er gebeurt daarnaast niet zo gek veel. De boodschap die Simien wil overbrengen zou wat dat betreft ook nog wel te behappen zijn als het geheel wat korter had geduurd. Het omstreden halloweenfeest, waar de film als een soort climax naartoe werkt, komt overigens niet uit de lucht vallen. Aan het einde van de film, tijdens de credits, wordt een reeks echte foto's getoond van studentenfeesten van afgelopen jaren die een blackfacethema hadden.

Hoewel de boodschap van de film wel duidelijk is, heeft de film qua verhaal verder niet veel te bieden. Op hoofdrolspeler Sam White na, hebben personages nauwelijks diepte en er is niet echt een duidelijk verloop van begin, midden en einde, waardoor het geheel stroef aanvoelt. Dear White People moet het dan ook hebben van de knappe dialoog en de gemoedelijke sfeer, die de kijkbaarheid zeer ten goede komen. De setting van het elitewereldje van prestigeuze universiteiten voelt als een aangename afwisseling voor het beladen racismethema, dat in films vaker te zien is in een setting van lagere economische klassen.

Het is voor Simien een prima debuut, hij sleepte vorig jaar met de film onder andere een Dramatic Special Jury Award for Breakthrough Talent op het Sundance Film Festival in de wacht. Hopelijk dat er in zijn toekomstige werk wat meer aandacht gaat naar de plot, maar potentie is er zeker.

De dvd biedt geen extra's.