Faithless 2.0

Het is al weer 20 jaar geleden dat Faithless hun eerste hit scoorde. Salva Mea uit 1995 was de eerste hit voor de Britse dance-act, waarna klappers als Insomnia, God Is A DJ en We Come 1 de internationale hitlijsten bestormden. Maar in 2011 was daar ineens het bericht dat ze het bijltje erbij neer gooiden. Het was genoeg geweest, vonden Sister Bliss en Maxi Jazz.

Hoewel: echt gestopt werd er niet. Nog regelmatig stonden ze als DJ-act op diverse podia. Blijkbaar kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan, want sinds kort staat de groep weer op de planken als Faithless 2.0 en werd er een nieuwe tour aangekondigd om het jubileum te vieren. Speciaal voor die gelegenheid verscheen er ook een nieuw gelijknamig album, met remixes door bekende en onbekende dj’s/producers.

Een van de grote namen die de eer had om een track te remixen is Aviici. Zijn bewerking van Insomnia is zowel de opener als de afsluiter van de eerste disc. De melodie en leadsound zijn overgenomen uit het origineel, de vocalen zijn om onduidelijke redenen een stuk lager gebruikt. Het typische stemgeluid van Maxi Jazz verdwijnt daardoor volledig en dat is juist hetgeen wat Faithless Faithless maakt. Het is allemaal maar slapjes en eentonig. Zo ook de nieuwe versie van God Is A DJ door Tiësto. Armin van Buuren doet het iets beter met We Come 1, maar de energie uit het origineel mist. Geen slechte poging, maar het knalt niet. Eigenlijk weten alleen Above & Beyond een remix neer te zetten die de moeite waard is. Salva Mea 2.0 is energiek, heeft een strakke opbouw en gaat vervolgens goed los.

Ook het tweede deel van de cd kent eentonige, weinig boeiende remixen door namen die het grote publiek niet veel zullen zeggen. Autograf, Claptone en Booka Shade bij velen geen belletje doen rinkelen. Hun bewerkingen zullen daar ook geen verandering in gaan brengen. Tussendoor zit trouwens nog een nieuwe Faithless-track, I Was There. Weinig verheffend en wat dat betreft past het prima tussen de rest van de platen.

Gelukkig is er dan nog een tweede schijfje. Hierop vind je de originele versies van de hits. En wat blijven die lekker! Die remixen, dat zal wel. Zoals zo vaak komen die niet in de buurt van het origineel en regelmatig doen ze afbreuk aan de bekende versies. Helaas is dat in het geval van Faithless 2.0 net zo. Onlangs speelde Faithless de zaal in Eindhoven plat en zal dat gedurende de komende tour ongetwijfeld ook gaan gebeuren. Maar dan wel met de oude hits en niet de slappe aftreksels van dit album.