Blu-ray: Mad Max: Fury Road

Een adrenalineshot pur sang, dat gaf de nieuwe Mad Max-film liefhebbers over de hele wereld deze zomer. Of het diezelfde belevenis kan brengen thuis, op de bank, zocht FOK! uit. Dat er gedacht is aan een flink lijstje uitgebreide extra’s kan alvast verklapt worden.

Fury Road vertelt opnieuw het verhaal van Max Rockatansky, gestrand in het woestijnlandschap in een post-apocalyptische wereld. In dit rijk is er maar een man koning, en de eigenaar van het water: Immortan Joe, die als een god aanbeden wordt wanneer de kranen opengaan. Echter, Joe’s kostbaarste bezit zijn de vijf vrouwen die voor hem een mannelijke nazaat op de wereld moeten brengen om zijn bloedlijn door te zetten. Wanneer rechterhand Furiosa de situatie niet langer pikt, vlucht ze met de vrouwen en begint er een knallende achtervolging.

De actiescènes zijn groots opgezet, mede omdat de film eigenlijk één grote achtervolging is. De woestijnen van Namibie en Australie dienden als achtergrond voor de kat-en-muisspelletjes, en waar er misschien beweerd zou worden dat het leidt tot telkens hetzelfde en daardoor saai wordt, is dit in het geval van Fury Road absoluut niet waar. Het puntje van de stoel komt telkens toch weer akelig dichtbij als Max, Furiosa en de vrouwen weer op de hielen gezeten worden door de ongeveer 100 auto’s die de stoet van Immortan Joe rijk is. Tel hier de uitstekende acteerprestaties van de haast stille rollen die de vijf vrouwen vervullen bij op, en er is een nuance te zien die adembenemend is.

Echter, er springt een rol met kop en schouders boven de cast uit: Charlize Theron. Als deze vrouw geen Oscarnominatie krijgt voor deze rol stort het universum in. Zij weet met de schaarse hoeveelheid woorden die er in deze film zitten zoveel emotie en kracht over te brengen dat de mond nog wel eens wijd open kan gaan staan van de overtuigende manier waarop ze de rol vervult. De hele performance ademt geloofwaardigheid, dit komt waarschijnlijk ook door de omstandigheden waarin de film is opgenomen. De rol van Max, neergezet door imposant acteur Tom Hardy, heeft hooguit tien zinnen in de hele film en kan dan ook gezien worden als een partner van Furiosa. Wanneer hij echter moet presteren in een scène doet hij zichtbaar alles wat in zijn macht is om een uitstekende prestatie neer te zetten.

Er werd al even naar gehint, op de uitgave bevindt zich een flink lijstje aan uitgebreid extra materiaal:

Extra's:

28:38 Maximum Fury: Filming Fury Road: in deze documentaire is te zien dat er geen echt script is geweest, de hele film is opgebouwd vanaf een ongelooflijke hoeveelheid storyboards.

22:37 Mad Max: Fury on Four Wheels: alle voertuigen die in de film te zien zijn, zijn echt gebouwd met als basis een oldtimer die dan zo aangepast werd, dat er een echt woestijnvoertuig van gebouwd werd.

11:18 The Road Warriors: Max & Furiosa: hoe zit het nou met die twee, wat is hun relatie volgens regisseur George Miller.

14:26 The Tools of the Wasteland: als er niets meer is, moet er hergebruikt worden. Ook de makers van de props gingen zo te werk en gingen verschillende rommelmarkten langs om tot het gewenste eindresultaat te komen.

11:11 The Five Wives: So Shiny, So Chrome: de rollen van de vijf vrouwen zijn zoals gezegd indrukwekkend op een zodanige manier dat het haast stille rollen zijn. maar door de intense acteerprestaties komen ze stuk voor stuk tot een uitstekend resultaat. De actrices noemen zich een “veranderd persoon” door hun rol in de film.

4:02 Fury Road: Crash & Smash: de epische eindscène, hoe is die op film gezet? Nou, zonder CGI dus.

Deleted Scenes: drie verwijderde scènes die de film niet gehaald hebben.

Daarmee kan hetzelfde geconcludeerd worden als na het zien van de film in de bioscoop. Mad Max: Fury Road is een geweldig schouwspel, ontsproten uit het hoofd van mastermind George Miller. Dit is er een voor de geschiedenisboeken.