Blu-ray: Avengers: Age of Ultron

Toen Joss Whedon zijn tweede Avengers-avontuur deze lente op de bioscopen losliet, was de eerste vraag bij de Marvel-fans natuurlijk: is deze net zo goed als, of misschien wel beter dan, dat succesvolle debuut van de groep superhelden in 2012?

Het antwoord daarop zal uiteindelijk voor verschillende personen verschillend klinken, mede omdat de film prima voldoet aan een hoop verwachtingen. Net zo goed als The Avengers is Avengers: Age of Ultron echter niet, maar dat is ook allerminst een schande.

Avengers: Age of Ultron: Ultron

In een avontuur waarin Tony Starks drijfveer, om de wereld te beschermen van het trauma dat hij opliep in de eerste film, ontaardt in het ontstaan van een kwaadwillende, kunstmatige intelligente robot, werden een aantal interessante hoogte- en dieptepunten geraakt. Whedon wist enkele personages verder uit te diepen en de groep meer te tonen als de familie die we allemaal willen dat de Avengers van elkaar zijn. Maar tegelijk was Ultron, hoewel voortreffelijk neergezet door James Spader, niet zo'n sterke schurk als Tom Hiddlestons Loki en was het kilometers in de hoogte hijsen van een Oost-Europees stadje misschien een beetje te vergezocht. Wat Age of Ultron echter ook was, was zo enorm vermakelijk, met nieuwe kanten aan de actie, de superkrachten en het visuele spektakel in de film. Daar komt natuurlijk een gezonde dosis humor bovenop, die thuis op het kleine scherm beter op zijn plek lijkt dan een aantal maanden geleden in de bioscoop. Age of Ultron vervulde ook geslaagd de functie van het voortzetten van het Marvel Cinematic Universe, door het Avengers-team van vernieuwing te voorzien en meer informatie te geven over de grotere Thanos-verhaallijn.

Age of Ultron heeft dus voor ieder wat wils. Zelfs voor die-hard Joss Whedon-fans, zo licht de regisseur toe in het audiocommentaar op de blu-ray-uitgave van de film. Wat velen wellicht is ontgaan, maar duidelijk te herkennen is als je het eenmaal weet, is een easter egg die verwijst naar de grotere duistere krachten zoals die te zien waren in zijn tv-serie Angel. In hetzelfde commentaar licht Whedon enkele keuzes in de regie en het scenario toe, en vertelt hij waarom sommige scènes zijn verwijderd of ingekort.

Avengers: Age of Ultron: hero shot

Die scènes zelf zijn overigens braaf terug te vinden in de extra's, die met een uurtje speeltijd invulling geven aan de gebruikelijke mix van featurettes, verwijderde scènes en bloopers. Misschien nog wel de meest interessante scène hier is een langere versie van Thors bezoekje aan wat in de film een rare grot met een vijver leek. De scène zoals deze in de extra's te vinden is, legt uit wat het is, wat hij daar doet en geeft in het algemeen meer context aan de hele gebeurtenis. Onder de featurettes bevindt zich vervolgens onder andere een video over de Infinity Stones, die hier de naam 'Infinite Six' meekrijgen, en hoe die een plaats hebben in het Cinematic Universe. Leerzaam is een groot woord voor een setje blu-ray-extra's, maar het informeert je wel mooi over wat nog komen gaat.

Het is nog altijd jammer dat Marvel echt gestopt lijkt te zijn met het maken van de one-shots, want die waren zo'n leuke kers op de taart en maakten van de blu-ray-uitgaven een leuke aanwinst voor in de kast. Dat is de blu-ray van Age of Ultron alsnog wel, al zouden filmdistributeurs toch eens met meer en langere extra's moeten komen om dat nog altijd hoge prijsniveau een beetje goed te maken. Desalniettemin; Avengers: Age of Ultron blijkt thuis ook prima te werken en is, net als zijn voorganger, in 2D misschien wel beter dan in 3D.