Pro Evolution Soccer 2016

Vorig jaar voorspelde ik dat ‘dit het laatste jaar is dat FIFA op de troon zit’. Nu zijn we een jaar verder en is het moment aangekomen voor PES 2016, om te laten zien dat deze game het daadwerkelijk verdient om weer op de troon plaats te nemen.

PES 16 biedt grotendeels dezelfde opties als de voorgaande delen. Zo zijn ‘Become a Legend’ en de ‘Master League’ weer terug. Wel is MyClub een stuk verbeterd en profiteert deze van een aantal tweaks die de modus weer wat interessanter maken. Spelers kunnen bijvoorbeeld nu extra ervaring opdoen door ze bij de juiste spelercoaches/vedettes te plaatsen. Hierdoor krijgen ze meer affiniteit en kun jezelf als manager een welkome XP-boost verdienen. In PES 2015 maakte MyClub zijn debuut en in PES 2016 heeft deze modus duidelijk een zelfverzekerde stap voorwaarts gemaakt om een goed alternatief te bieden voor FIFA Ultimate Team. Wat wel opmerkelijk is is dat naast de Champions League en Copa de Liberatores, Konami dit jaar ook de licentie voor het EK 2016 heeft weten te bemachtigen. Dit is opmerkelijk omdat sinds jaar en dag EA met een speciale FIFA-versie omtrent dit toernooi kwam. Helaas heeft PES 2016 wel te kampen met traagheid in het laden van hoofdmenu’s. Dit heeft met het online-gedeelte van de game te maken. Want voordat je begint, probeert de game eerst data te synchroniseren met de Konami-servers en in de tussentijd kun je niks doen. Het is raar dat dit niet op de achtergrond gebeurt en je gewoon een wedstrijd kunt starten, want soms duurde het verbinding maken bijna 30 seconden en wachten duurt altijd lang.

PES2016

Echter, zodra je in exhibition de teams gekozen hebt, zie je waar de aandacht wel naartoe is gegaan. De menu’s van de selectie en opstellingen haperen niet meer en binnen enkele seconden staan de manschappen op het veld. Hoe raar het ook klinkt, dit geeft gelijk een lekker gevoel. In PES 2015 kwamen de opstellingen wel eens schokkerig voorbij en zat je voor je gevoel ook te lang te wachten om af te trappen. PES 2016 maakt wederom gebruik van de FOX-engine. De vorige twee delen gebruiken deze engine ook, maar daarin kwam deze niet goed tot zijn recht. Dus het was de hoogste tijd om in PES 2016 te laten zien waar de engine toe in staat is.

Zonder twijfel is PES 2016 de beste voetbalgame die ik in tijden heb gespeeld. Hoewel de game overeenkomsten vertoont met PES 2015 zijn er een aantal toevoegingen die laten zien dat Konami niet heeft stil gezeten. Waar PES 2016 zich voornamelijk in onderscheidt is het aantal animaties. Spelers bepalen bijvoorbeeld zelf, naar aanleiding van hoe deze ingespeeld worden, hoe ze een pass verwerken. De ene keer is het een hakje, de andere keer buitenkantje rechts. Ook glijden spelers weg als je een scherpe bocht maakt op een nat veld en reageren ze met meer emotie op een situatie zoals een gemist schot of als ze getackeld worden. Dit draagt bij aan het spel waardoor het er realistischer uitziet.

PES2016 Nymar

Iedere speler op het veld voelt, reageert en beweegt anders. Dit merk je voornamelijk als je een wedstrijd speelt met een 4- of 5-sterrenteam, zoals Barcelona of Chelsea tegen een De Graafschap of een ander 2-sterrenteam. Je overklast je tegenstander op elk front en één tegen één duels win je vrijwel altijd. Maar ‘that is another cookie’ zodra je tegen een gelijkwaardige tegenstander zoals Manchester United speelt. De dynamiek op het veld verandert drastisch en winnen is niet meer vanzelfsprekend. Tuurlijk, het verlagen van de moeilijkheidsgraad zal zorgen voor een 'walk in the park' en veel doelpunten opleveren, maar zet je de moeilijkheidsgraad op professional dan voelt PES 2016 gewoon goed, en ieder doelpunt is dan ook echt een reden voor een feestje. Ook je CPU-tegenstander gedraagt zich zoals je mag verwachten en recht door het midden proberen te sprinten zit er simpelweg niet in. De verdedigers tackelen nu accurater en de keepers, ook al zijn er nog steeds rare momenten, doen een stuk beter hun best. Een ander leuk aspect is dat de tegenstander ook niet vies is van een snelle counter dus balbezit is kostbaar. PES 2016 voelt gewoon zoals voetbal is, iets wat je zou kunnen zeggen over de vorige games, maar nu voelt het veel meer verfijnd dankzij indrukwekkende physics en extra animaties.

PES Dynamic

De FOX-engine doet in ieder geval goed zijn best in het creëren van sfeer op het veld, het uiterlijk van de spelers en het publiek. Tel daar de dynamisch stromende regen of lichteffecten in de nacht bij op en het resultaat is dat PES 2016 er erg goed uitziet en er op dat gebied weinig te klagen valt. De audio is ook van een hoge standaard voor degenen die muziek belangrijk vinden. Er is een goede selectie van muziek tijdens de menu's en wat ook netjes is, is de mogelijkheid om een afspeellijst van je favoriete nummers te maken of ze allemaal uit te schakelen. Hoewel het commentaar enthousiaster is, is dit helaas nog steeds van een bedenkelijk laag niveau. Dit valt na een tijdje vooral op als er wat gezegd wordt met een vertraging in vergelijking met de actie op het veld en als je hetzelfde zinnetje voor de derde keer hoort. Gelukkig heeft Konami deze keer ook het online-gedeelte aangepakt waardoor het spelen van een wedstrijd of competitie online niet meer zo laggy en omslachtig is.

Konami heeft het met Pro Evo Soccer 2016 dit jaar voor elkaar gekregen om de kunst en het gevoel van het voetbal heel dichtbij te brengen. De enorme rijkdom aan opties, toegevoegde animaties en grafische upgrades die de FOX-Engine mogelijk maakt, komen helemaal tot hun recht. Dus als je een voetballiefhebber bent en thuis een lekker potje voetbal wilt spelen met vrienden op de bank of tegen de computer dan is PES 2016 echt een aanrader. Het enige echte negatieve over de game is het missen van een aantal licenties, de soms wat lange laadtijden van menu's en het commentaar. Maar als deze punten je niet afschrikken dan zul je zeer waarschijnlijk een van de beste voetbalgame-ervaringen tot op heden hebben. PES 2016 mag daarom van mij de spreekwoordelijk footie-troon eindelijk weer een jaartje warmhouden.

Pluspunten
Minpunten
 
  • Graphics
  • Gameplay
  • Dynamisch weer
  • FOX-engine
  • Commentaar
  • Laadtijden menu's door online connectiviteit
  • Licenties

Gespeeld op Xbox One, ook beschikbaar voor Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4 en pc.