Blu-ray: Big Game

Een aanslag op de belangrijkste man van de wereld, althans dat vindt hij vaak zelf als hij in films geportretteerd wordt, kan op een aantal manieren neergezet worden. Ditmaal kiest regisseur Jalmari Helander voor een aanslag door rijke terroristen, terwijl de POTUS vervoerd wordt in zijn privévliegtuig. Dat is echter niet waar de focus van de film op ligt, dat is op de jonge Oskari en zijn wil om zich te bewijzen tegenover het dorp waar hij woont en in het bijzonder zijn vader. Of daar genoeg uit te halen valt, wat betreft het verhaal, blijft de vraag.

Er wordt allereerst duidelijk dat dit geen grote Hollywood-productie is, zoals de eerste beelden misschien wel deden vermoeden. Er wordt een flink woordje Fins gebezigd in de film en als er naar het productiebudget gekeken wordt, is het een klein wonder dat een grote ster als Samuel L. Jackson zich geroepen voelde om mee te spelen. Het verhaal focust zich dus niet alleen op hem, maar op de jongen die ervoor moet zorgen dat hij het er levend van af brengt in een Fins bos. De band die ontstaat tussen de jongen, die voor een bewoner van een geïsoleerd dorpje behoorlijk goed Engels spreekt, is er een die ook in het echte leven zou kunnen ontstaan. Samen gaan ze de strijd aan met de terroristen, en dat brengt wat vernuftige ontsnappingstechnieken met zich mee.

Jackson is een acteur van formaat, en laat dat ook in een relatief kleine film als deze weer goed zien. De man is überhaupt erg goed bezig, met veel goede rollen in zowel grote films als kleine exemplaren. En hij is ook zeker niet vies ervan om zichzelf enigszins voor gek te laten zetten en dit leidt dan weer tot erg komische scènes. De jonge Onni Tommila is ook een acteur waar zeker nog van gehoord kan worden de aankomende jaren, misschien zelfs nog wel iets eerder als hij zijn Engels wat bijschaaft. Hij zou natuurlijk wel door kunnen gaan en dit als zijn handelsmerk kunnen gebruiken, zoals onder andere acteurs als Stellan Skarsgård ook doen.

Alhoewel de film niet het podium gekregen heeft dat het verdient, kan dat alsnog zo zijn op home video. De actie knalt van het scherm af, met een script dat nog gevuld is met wat leuke twists en goedlopende grapjes. Ook is het een keer niet de clichéfilm die verwacht wordt als de president van de VS er een belangrijke rol in speelt. De piepjonge en onervaren acteur en de veteraan op het gebied werken erg goed samen op het scherm. Dat podium had deze film gewoon ruim verdiend, maar waar het ontbreken daarvan aan lag, blijft een onbeantwoorde vraag. Er is echter wel bekend dat Amerikanen er niet van houden als er veel ondertiteling gelezen moet worden. Daardoor flopte eerder al de nieuwe film van Intouchables-makers Olivier Nakache en Eric Toledano: Samba. Ook een film in het actiegenre die het niet wist te maken in de VS zijn de twee The Raid-films, die het dan weer erg goed deden aan deze kant van de oceaan.

Met Big Game heeft de op internationaal gebied nog onbekende regisseur Helander een kwalitatief goede actiefilm neergezet. Het enige belangrijke aan deze film waarmee hij blijft hangen in het collectieve geheugen is de humor. Oh, en natuurlijk explosies, interessante gevechten en wat vuurgevechten, dat ook uiteraard.