The Leftovers 2: Axis Mundi

The Leftovers vertelt over een wereld waarin op een gegeven moment, op onverklaarbare wijze, plotseling 2% van de wereldbevolking spoorloos is verdwenen. Over de hele wereld waren van het ene op het andere moment gewoon personen weg, in het niets opgelost. Waar het eerste seizoen van de HBO-serie sterk in was, is dat het zich niet lijkt te interesseren in de aard van deze 'Sudden Departure', maar in wat het voor de achtergeblevenen, de 'Leftovers', betekent.

En dus vertelde het eerste seizoen hoe het de familie Garvey in het plaatsje Mapleton, New York verging. Als reactie op de plotselinge vertrekken vormde zich een sekte, de Guilty Remnant, die het de maatschappij verwijt gewoon door te zijn gegaan met leven, alsof er niets gebeurd is. De leden van de groep dragen altijd witte kleding, roken als ketters en spreken geen enkel woord tegen elkaar of de buitenwereld. De moeder in de Garvey-familie, Laurie, heeft zich bij de groep aangesloten, maar pas in een flashback-aflevering aan het einde van het seizoen werd duidelijk waarom: zij verloor tijdens de Sudden Departure een kind dat nog niet eens geboren was.

Het eerste seizoen eindigde in chaos, nadat de Guilty Remnant had besloten de inwoners van Mapleton te confronteren met hun verlies. De heftige reacties die dat tot gevolg had, leidden, zo blijkt in dit tweede seizoen, voor de Garveys tot het besluit om te vertrekken en met een schone lei te beginnen. Vader Kevin en dochter Jill nemen samen met Nora Durst en de op hun veranda achtergelaten baby van 'wondergenezer' Wayne hun intrek in een andere stad, in een andere staat.

The Leftovers: Welcome to Jarden

Maar aan het begin van het tweede seizoen van The Leftovers dringt de vraag zich op of we niet naar een compleet andere serie aan het kijken zijn. De opening credits hebben een update gekregen, en de aflevering speelt zich volledig af in en rond Jarden, Texas. In Jarden, door de bewoners ook wel Miracle genoemd, is tijdens de Sudden Departure niemand verdwenen. De bewoners voelen zich gezegend, gespaard door God, en daarin ligt de sterkste connectie naar het eerste seizoen, dat herhaaldelijk de vraag opriep of de achtergeblevenen in de ogen van de Heer misschien niet de moeite waard waren om mee te nemen. Of de personen die we tien afleveringen lang gevolgd hebben, in de kern misschien wel simpelweg geen goede mensen zijn.

Die vraag doortrekken naar Jarden roept het vermoeden op dat er iets duisters schuilt in het stadje. En de eerste aflevering, die ruim de tijd neemt om nieuwe personages te introduceren voordat bekende personages in beeld verschijnen, geeft genoeg materiaal om hier nog even over na te mijmeren, en tot de conclusie te komen dat het in ieder geval geen doorsneestadje is. Waarom begint de aflevering bijvoorbeeld met een scène die misschien wel in de oertijd plaatsvindt? Wie is die vrouw die in een bruidsjurk haar gazon stond te sproeien? Wat had het te betekenen dat er iemand in een diner een geit kwam slachten? Wie is die man die midden op het plein op een paal lijkt te leven? Wat is er zo bijzonder aan dat water? Waarom lijkt de lokale brandweer er een eigen agenda op na te houden?

The Leftovers: de familie Murphy

Na een seizoen de focus te hebben gelegd op de Garveys, introduceert de eerste aflevering van het tweede seizoen de Murphy's, een ogenschijnlijk doodnormaal gezin, al wordt al snel duidelijk dat er meer onder het oppervlak zit. Echt veel hoogte valt er in deze aflevering nog niet van de Murphy's te krijgen; er zijn wat vreemde interacties met andere bewoners van Jarden en scènes worden soms onderbroken door beelden die hopelijk in latere afleveringen nog een keer worden uitgelegd. De eerste aflevering is daarom voornamelijk een inleidende, opbouwende aflevering die veel belooft over de rest van het seizoen. Daar waar The Leftovers in het eerste seizoen begon de aard van de mens te onderzoeken, lijkt de verschuiving naar dit nieuwe stadje een methode om zowel deze aard van andere kanten te belichten, als mogelijk nieuwe mysteries toe te voegen aan die nog immer onverklaarde massale verdwijning uit het eerste seizoen. Het geeft het idee dat de Sudden Departure het begin was van iets veel groters, en intrigerend als de eerste aflevering van het tweede seizoen is, maakt dat voornamelijk nieuwsgierig naar wat dat dan is. Het is in ieder geval duidelijk dat The Leftovers zich niet bezighoudt met het scheppen van een eenvoudig te consumeren wereld. De kijker wordt geacht soms zelf de lijn te trekken tussen wat wordt getoond en wat niet wordt getoond. Dat is wat het eerste seizoen zo boeiend maakte, en het lijkt er sterk op dat we daar in het tweede seizoen meer van kunnen verwachten.

The Leftovers 2 start vannacht op HBO (tegelijk met de uitzending in de VS) met Axis Mundi, de eerste van tien afleveringen, en die is morgenavond om 20.30 uur Nederlandse tijd opnieuw te zien. Bovendien is de eerste aflevering dan beschikbaar via HBO Go. Wie nog even het eerste seizoen wil herkijken, kan dat eveneens doen vanaf morgen, wanneer de afleveringen opnieuw beschikbaar worden op de streamingdienst.