Freeze Festival 2015

Het afgelopen weekend stond de Leeuwarder stadsschouwburg De Harmonie weer in het teken van het Freeze Festival. Een festival dat al bestaat sinds 1997 en dus alweer toegekomen was aan de 18e editie. Het Freeze Festival is de plaats waar getalenteerde artiesten uit het Hoge Noorden hun beste kunnen laten horen en zien maar ook diverse bands uit binnen en buitenland stonden op het zeer gevarieerde programma.

Freeze banner

De avond begon meteen goed met de rootsmuziek van de band Bazookabeat. De zevenkoppige band, die voort is gekomen uit het gezelschap Afrobrass, maakt swingende Afrikaanse funk met een stevige dosis jazz en soul. Terwijl het meeste publiek nog naar binnen moet komen zorgde Bazookabeat dat de stemming er meteen goed in zat in het foyer van de Harmonie. Met hun stomende blazersectie doet Afrobrass wel wat denken aan het eveneens uiterst swingende gezelschap Jungle By Night, die we eerder dit jaar nog op het Welcome To The Village Festival konden aanschouwen.

Na het openingsconcert van de avond begon de ellende voor menig festivalganger. Het Freeze Festival kent namelijk een zestal podia en dat betekend de nodige overlapping van allerlei leuke bands. Na enig wikken en wegen kwamen we uit in de Bentacerazaal waar de hardcoreband Heartgrown klaar stond om een explosief optreden te verzorgen. De band speelt brute progressieve hardcore waarbij vooral het zangtalent van voorman Ivaylo Argirov meteen opvalt. Zo brult Argirov bij de meeste liedjes zijn longen uit zijn lijf maar is hij eveneens in staat om op aangename wijze clean te zingen. Heartgrown is een band die je gerust in hetzelfde rijtje mag noemen als acts zoals Deftones en Rage Against The Machine. Beetje jammer alleen dat de band al zo vroeg op het programma stond, aangezien deze band het zeker verdiend om door meer mensen gehoord te worden.

In het inmiddels wat beter gevulde foyer van de stadsschouwburg was het ondertussen tijd geworden voor één van de hoofdacts van deze editie van het Freeze Festival. William Seen's Transport Music is een band, bestaande uit voormalige bandleden van onder meer de bands Lucas, Kobus Gaat Naar Appelscha en Krezip, die van die heerlijk catchy popliedjes maakt. William Seen's Transport Music bestaat al sinds 2004 maar bracht tot op heden slechts één album uit en werkt momenteel hard aan de langverwachte opvolger. Bij het concert in de Harmonie worden dan ook voornamelijk tracks gespeeld van hun debuutplaat Can I Sit Here And Absorb, maar ook mag het publiek kennis maken met een aantal van de nieuwe nummers, die echter bij de diehard fans van William Seen's Transport Music al een tijdje bekend zijn. Heerlijke en eerlijke muziek die er bij de fans van artiesten als The Beatles, The Byrds en Crosby, Stills, Nash & Young ingaan als zoete koek. Na het spetterende optreden van William Seen's Transport Music had FOK! een interview met de band dat je hieronder kunt bekijken.

Na het gesprek met de mannen van William Seen's Transport Music was het tijd voor de volgende band. Terwijl de immens populaire Blaudzun een groot deel van het aanwezige publiek naar de Rabobank zaal had gelokt, lregen de liefhebbers van eigenzinnige en tegendraadse indierock de kans om eens ongestoord te genieten van de band Canshaker Pi. Canshaker Pi is een jong kwartet uit Amsterdam die duidelijk is opgegroeid met de indierock van de negentiger jaren. Muzikaal gezien zit het viertal in dezelfde hoek als bands zoals Pavement, Sebadoh en Dinosaur Jr. Dit is een band waar we nog veel van hopen te horen. 'Looking For Love On Ibiza', de eerste single van Canshaker Pi, zal op 16 oktober verschijnen op Tender Records, het platenlabel van Tim Knol.

Na Canshaker Pi was het tijd voor de volgende eveneens aangename muzikale verrassing. Klangstof is een zij-project van bassist Koen van de Wardt, die ook samen met toetsenist Finn Kruyning en gitarist Michiel Stam in de Amsterdamse band Moss speelt. Samen met drummer Wubbo Siegers (ex-Kosack) vormen ze het uitermate spacende collectief Klangstof. Klangstof is een band waarin Van de Wardt zijn composities kwijt kan die iets te vaag waren bevonden voor het Moss repertoire. Op het afgelopen Best Kept Secret festival was Klangstof één van de grote verrassingen en ook op Freeze weet de band een behoorlijke indruk achter te laten. Alleen een beetje jammer dat sommig volk in het publiek het niet kon laten om door de rustige stukken muziek heen te lullen, maar dat zal wel iets zijn wat ik nooit zal begrijpen.

Bij Enthroned hadden we een stuk minder last van de ouwehoerende medemens. Enthroned is namelijk een Belgische blackmetalband die in 1993 werd opgericht en die sindsdien een behoorlijk imago op hebben weten te bouwen. Voor het Freeze Festival kwam de band uit Brussel overgevlogen uit Rusland, waar de band net een tweetal optredens had gegeven. In de Friese hoofdstad wisten de Belgen evenwel niet te overtuigen en veel van de aanwezigen hielden het dan ook al na een paar nummers voor gezien. Maar snel door naar de Aegon zaal waar de uit Hamburg afkomstige band Hundreds te zien was. Hundreds is een duo, dat bij concerten bij wordt gestaan door een tweede man, dat van die heerlijke duistere synthpop maakt. Een band waar je eigenlijk niet stil kan blijven staan en dat doen de aanwezigen dan ook beslist niet.

Na nog even te hebben genoten van de spectaculaire show van Kees Van Hondt en de Deun van Seun was het tijd om de dag af te sluiten. Met zo'n 1500 aanwezigen mag het dan wellicht iets minder druk zijn geweest dan voorgaande jaren, maar het mocht de pret zeker niet drukken. Freeze 2015 bood een zeer divers programma met voor elke muziekliefhebber wel iets leuks in petto. We kijken nu alweer uit naar de volgende editie van dit eigenzinnige festival.