Soaked In Bleach

8 april 1994 is een dag die veel muziekliefhebbers nooit meer zullen vergeten. Het was namelijk op die dag dat een electriciën het levenloze lichaam van Nirvana-zanger Kurt Cobain in diens woning in Seattle aantrof. Volgens de politie zou de muzikant veel drugs hebben gebruikt om zichzelf daarna met een Remington door het hoofd te schieten en kwam zo tot de conclusie dat Cobain zelfmoord zou hebben gepleegd. Maar was het wel een zelfmoord? Documentairemaker Benjamin Statler dook op de zaak en maakte de documentaire Soaked In Bleach, waarin een reconstructie wordt gemaakt van de mogelijke laatste dagen uit het leven van de muzikant uit Seattle.

Soaked In Bleach

In de documentaire van Statler krijgen we het verhaal van voormalig politieagent en privédetective Tom Grant voorgeschoteld. Begin april 1994 werd Grant namelijk door Courtney Love opgebeld omdat haar man Kurt Cobain spoorloos uit een afkickkliniek was verdwenen. Cobain zat daar vrijwillig maar had na enkele dagen de kliniek alweer verlaten en was sinds die tijd van de radar. Samen met Cobain's vriend Dylan Carlson ging de speurneus op zoek in Seattle maar de mannen konden de Nirvana-zanger niet vinden. Toen op 8 april het lichaam van de jonge muzikant werd aangetroffen in een ruimte boven de garage van zijn huis waren velen ervan overtuigd dat Cobain de hand aan zichzelf had geslagen.

Detective Tom Grant had duidelijk een andere visie op de zaak en ging op onderzoek (waarbij hij zo verstandig was om alles met een audiorecorder op te nemen) en deed een aantal op zijn zachtst gezegd nogal opmerkelijke ontdekkingen. Zo moest het meer dan 20 jaar duren voordat de politie van Seattle tijd had om foto's te ontwikkelen die in 1994 op de plaats delict waren gemaakt. Ook ontdekte Grant dat Cobain driemaal de maximale hoeveelheid heroïne in zijn lichaam had zitten waardoor het zo goed als onmogelijk was geweest dat de muzikant nog in staat was geweest om zichzelf dood te schieten. Toen weduwe Courtney Love vervolgens ook nog eens een aantal zeer tegenstrijdige uitspraken deed was Grant ervan overtuigd dat er meer aan de hand was met de dood van de zanger.

Soaked In Bleach 1

In Soaked In Bleach zien we het verhaal dat ook al eens werd aangekaart in de film Kurt and Courtney van Nick Broomfield uit 1998, waarin de filmmaker probeerde te bewijzen dat Love verantwoordelijk was voor de dood van haar man. Waar de film van Broomfield vooral een egoportret van de documentairemaker was, verkiest Statler de vorm van een pseudo-documentaire. Zo'n What If-verhaal waarin we te zien krijgen wat mogelijk zou kunnen zijn gebeurd in de dagen voor de dood van Cobain, samengesteld aan de hand van verhalen van mensen die er mogelijk meer van zouden weten.

Soaked In Bleach 2

Soaked In Bleach is een documentaire die is gemaakt zonder medewerking van de nog levende bandleden van Nirvana. Zodoende zijn Cobain en Love dan ook niet in de film te zien maar worden hun rollen vertolkt door acteurs. Net als bij artiesten zoals Jim Morrison, Brian Jones en Tupac Shakur was de dood van Kurt Cobain ook een kwestie die meer vragen opleverde dan antwoorden en hoogstwaarschijnlijk zullen veel van die vragen ook nimmer beantwoord worden. Ben je echter vooral een liefhebber van de muziek van Nirvana, dan kunnen we je eerder aanraden om de film Montage Of Heck te gaan bekijken.