Blu-ray: De Ontsnapping

Wat als je alles hebt, maar toch beslist dat dat niet genoeg is? Dit is de vraag die fulltime-moeder en zakenvrouw Julia zich afvraagt aan het einde van een (opnieuw) zware dag. Het antwoord erop komt de volgende ochtend: Julia gaat het vertier opzoeken in Portugal, iets wat ze jaren geleden al had afgesproken met haar broer Sam, voordat hij stierf. Wat volgt is een film die rommelig op gang komt, maar dat probeert weg te poetsen met een verfijnd eindstuk.

Julia vindt in Portugal de gigolo Romeo, die zijn klanten zelf kiest. Wanneer Julia zich brutaal laat kiezen door Romeo, volgt een kat-en-muisspel dat bol staat van de opdringerige seksscènes, die blijkbaar ooit ontsproten zijn uit de bizarre fantasieën van Heleen van Royen. Al eerder werd de bestseller De Gelukkige Huisvrouw verfilmd. Omdat dat een groot succes was, is de stap naar nog een verfilming niet onlogisch. Echter, wat deze film tegen heeft, is dat het eerder beschreven middenstuk zo bepalend is voor de toon van de gehele film dat er een bittere nasmaak achterblijft na het goede eindstuk. Daarin wordt namelijk een mooie nuance aangebracht die door de hele film heen lijkt te missen. Zo is de extra verhaallijn over Sam en Julia als tieners tot de afronding - ongeveer een uur later - een groot raadsel

Hoofdrolspeler Isa Hoes heeft ongelooflijke moeite met het rommelige script. Ook de rol van Romeo, neergezet door Edwin Jonker, is er een die snel vergeten zal worden nadat de credits gaan rollen. Er is geen enkel memorabel moment op te noemen dat ervoor zorgt dat Jonker opvalt in het geheel. Topkomiek Rik Mayall, die vlak na de première van de film kwam te overlijden, brengt jammer genoeg ook geen licht in de duisternis. De humor die hij in huis had, werd niet op de juiste manier ingezet en komt eigenlijk alleen naar voren in de making-of. 

Qua extra's is er ongeveer 20 minuten aan materiaal op de blu-ray te vinden; dit zijn voornamelijk kijkjes achter de schermen. De Ontsnapping is een film met moeite om te boeien. Het einde weet ternauwernood de bittere nasmaak weg te spoelen die het gehele product achterlaat. Als liefhebber van het genre is de titel misschien nog wel het meest treffend.