Boek: Onderweg met Roadie - Thomas Acda

Thomas Acda. Die naam zal vooral de aankomende tijd nog gelinkt worden aan het duo Acda & De Munnik, dat dit jaar jammergenoeg ophield te bestaan. Maar de heren blijven niet stil zitten. Vooral Acda, die al tijdens het bestaan van het duo een succesvolle acteercarrière opbouwde, brengt met Onderweg met Roadie voor de eerste keer zijn gedachten op boekpapier. En of dat een succes is, blijft altijd afwachten totdat de laatste pagina is omgeslagen.

In Onderweg met Roadie volgt de lezer een verteller die het allemaal gehad heeft. Hij was ooit deel van een beroemd popduo (dit laat belletjes rinkelen), maar na de breuk weet hij het allemaal niet meer. Drank, drugs en andere middelen lijken de enige uitweg te zijn. Maar dan vraagt een vriendin op een dag om haar hond naar Los Angeles te brengen, en dit vormt de ultieme kans om te vluchten van de situatie. Weg van alles, alleen maar die lange weg voor zich. De verteller gaat op een reis die zijn leven zal veranderen.

Het boek begint al direct realistisch en dat is een stijl die door het hele verhaal heen behouden blijft. De dialogen zijn voelbaar en de locaties goed omschreven. Een lezer kan zich aan het einde van het verhaal identificeren met deze verteller die het allemaal niet meer ziet zitten. Escapisme is dus werkelijk het hoofdthema in Onderweg met Roadie; hoe ga je om met een situatie als deze onhandelbaar is geworden? Loop je dan weg of ga je de confrontatie aan? En is het wel daadwerkelijk weglopen als je naar een andere plek toevlucht waar je het antwoord op die vraag misschien kunt krijgen? De titel geeft al aan dat de roadtrip en het onderweg zijn symbool staan voor het herontdekken van de persoonlijkheid van de verteller en dit is op een meesterlijke manier op papier gezet door Acda. En dat de hoofdpersoon lastig te peilen is op sommige punten kan misschien zelfs door de vingers worden gezien.

Het debuut van Acda is er een die niet snel vergeten zal worden en ongetwijfeld garant gaat staan voor een succes. Dat het de lezer achterlaat met een goed gevoel helpt daar waarschijnlijk ook aan mee. De verrassende twist aan het einde van het verhaal is daarin ook een factor. Het gedurfde debuut, dat volzit met autobiografische knipogen, werkt en is perfect voor de nazomer die eraan zit te komen.