De pilots van Comic-Con International

2. Blindspot

Het openingsmoment van Blindspot is ijzersterk: op Times Square in New York wordt een tas gevonden. Een grote tas, en die ligt daar maar. Dat doet belletjes rinkelen in de stad die krap veertien jaar geleden het slachtoffer was van een enorme terroristische aanslag, en al snel wordt het kruispunt van Broadway en 7th Avenue ontruimd. De Explosieven Opruimingsdienst benadert de tas, maakt deze open en vindt ... Een vrouw.

Blindspot: Jaimie Alexander

Om deze scène te kunnen opnemen, hebben de makers daadwerkelijk Times Square ontruimd, wat al in een vroeg stadium onderstreept dat men van plan is de productie van Blindspot serieus te nemen. Het vertelt over een vrouw, gespeeld door Thors Jaimie Alexander, die naakt, met geheugenverlies en volledig onder de tatoeages wordt gevonden in een tas op Times Square. Een van de tatoeages zegt 'Kurt Weller, FBI', en dat is inderdaad de naam van een FBI-agent, dus die wordt logischerwijs ingeschakeld om te onderzoeken wie zij is en wat zij wil, twee vragen die zij zelf niet kan beantwoorden.

Blindspot zet zichzelf in de pilot neer als een actieserie met een mysterie als basis voor de verhaallijnen. Al snel wordt een klein beetje meer duidelijk over wie de vrouw is, die voor het gemak maar de generieke naam Jane Doe krijgt, en wat haar achtergrond is. Ze blijkt over een aantal talenten te beschikken die de kijker nieuwsgierig maken naar haar geschiedenis en de reden dat ze in die tas opgesloten zat, maar die haar ook een functie geven in de verhalen die de serie van plan is te gaan vertellen. Elke tatoeage op haar lichaam, en het zijn er nogal veel, is een hint die door de FBI onderzocht kan, en zal, worden, en dat leidt agent Weller (gespeeld door Sullivan Stapleton) en Jane naar een reeks mogelijk interessante situaties.

De pilot maakt goed duidelijk wat kijkers van de serie kunnen verwachten en weet zelf ook voldoende vermakelijk te zijn. Het mysterie rondom Jane Doe is interessant en al direct in deze eerste aflevering worden hints getoond in de vorm van flashbacks, die een tipje van de sluier oplichten, maar niet te veel weggeven. Het biedt voer voor speculatie over wat Janes achtergrond is en het mooie is dat alleen de kijker hiervan op de hoogte is: Jane weet van niets, Weller weet van niets. Zij moeten het doen met wat ze zelf ontdekken. En de manier waarop ze dat ontdekken, leidt tot interessante verhalen waarin Alexander een stuk meer van zichzelf kan tonen dan we recentelijk van haar hebben gezien. De serie draait absoluut helemaal om haar en zij zet een Jane neer die misschien verward en onzeker is over wat haar overkomt, maar Blindspot laat zien dat zij wat te vertellen heeft, voor zichzelf kan opkomen en zelfs in haar semi-hulpeloze staat van nut kan zijn voor de FBI.

Blindspot weet met deze pilot vooral te intrigeren: waar gaat het heen? Wie is Jane Doe? Wat heeft zij te verbergen? We kunnen de antwoorden samen met haarzelf ontdekken, waardoor je als kijker het mysterie bijna persoonlijk beleeft. De pilot laat al direct iets van het mysterie zien en belooft dus dat we niet te lang aan het lijntje gehouden zullen worden. De wetenschap dat bijna alle tatoeages op Janes lichaam al bij aanvang van de serie zijn bedacht, inclusief hun betekenis, schept vertrouwen in hoezeer Martin Gero, bedenker van de show, over het concept heeft nagedacht. Daarnaast heeft de serie prima actie, goede acteerprestaties en ziet het er gewoon goed uit. Blindspot zou, als het de beloftes uit deze aflevering waarmaakt, een succesvolle serie kunnen worden.

Blindspot is vanaf 21 september te zien bij NBC.