CD: Art Of Anarchy - Art Of Anarchy

Art Of Anarchy is een Amerikaanse superband, die in 2011 werd opgericht door gitarist Ron 'Bumblefoot' Thal (Guns N' Roses), bassist John Moyer (Disturbed, Adrenalin Mob) en de tweeling Jon en Vince Votta op respectievelijk gitaar en drums. Thal en de gebroeders Votta kenden elkaar al jaren en liepen ook al tijden over een gezamelijke band na te denken. Aan het debuutalbum werd meer dan vier jaar gewerkt, waarbij voor de vocalen niemand minder dan zanger Scott Weiland (Stone Temple Pilots, Velvet Revolver en meer recentelijk Scott Weiland & the Wildabouts) werd ingehuurd.

Art Of Anarchy - Art Of Anarchy

Op hun titelloze debuutalbum horen we een band aan het werk die zich heeft laten inspireren door minstens veertig jaar moderne popmuziek. Mede door het kenmerkende stemgeluid van Weiland horen we de nodige muzikale invloeden terug die ons regelmatig aan het pre-grunge tijdperk van de jaren negentig doen denken. Maar ook komen we de nodige sporen uit de tijd van zogenaamde 'New Wave of British Heavy Metal' op deze plaat tegen en het leeuwendeel van de plaat is dan ook ingeruimd voor stevige rockmuziek.

Voordat de plaat was verschenen claimden de bandleden van Art Of Anarchy dat ze met hun debuutschijf een grensverleggend album wilden uitbrengen, maar deze belofte wordt niet helemaal waar gemaakt. Grensverleggend zou ik dit debuutalbum namelijk niet willen noemen aangezien we bij het beluisteren van de meeste tracks toch een beetje het gevoel hebben dat we het allemaal al eens eerder hebben gehoord. Toch mag dat de pret niet drukken. Liefhebbers van de voorgaande bands van de bandleden van Art Of Anarchy, waarvan wereldwijd meer dan 150 miljoen exemplaren over de toonbank gingen, zullen deze met bombastische gitaarsolo's doordrenkte hardrock zeker weten te waarderen.