Rare Replay

Veel mensen zijn teleurgesteld in het hedendaagse Rare. In plaats van titels als Banjo-Kazooie en Donkey Kong Country kwam het bedrijf met Kinect Sports Rivals. Een verval van jewelste, maar tijdens de E3 2015 kwam Rare terug met twee titels: Sea of Thieves en een nostalgische trip in de vorm van Rare Replay.

Rare Replay menu

Rare Replay laat ons zien waarom wij van Rare houden. In de game zijn dertig games opgenomen die de gehele dertigjarige geschiedenis van Rare weergeven. Van hun eerste titel JetPac uit 1983 tot het in 2008 uitgekomen Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts, het is er allemaal. R.C. Pro-Am, Battletoads, Banjo-Kazooie, Perfect Dark, Viva Piñata, Killer Instinct en meer. De klassiekers zijn aanwezig en ook minder bekende titels uit de beginjaren van Rare. Deze worden over het algemeen misschien minder gespeeld, ze zijn immers redelijk verouderd, maar geeft alsnog een goede blik op de beginjaren van Rare.

Om de oudere games wat speelbaarder te maken, heeft Rare hier wat opties toegevoegd. Zo is het mogelijk om een aantal seconden terug de tijd in te gaan, zodat je bijvoorbeeld net die ene sprong wel haalt of net die ene aanval weet te ontwijken. Een handig hulpmiddel voor games die bekend staan om hun moeilijkheid. Ook is de mogelijkheid toegevoegd om save states te maken, zodat je op elk moment kunt stoppen met spelen en verder kunt gaan waar je bent gebleven. Het zijn uiteraard opties, dus het is niet noodzakelijk dit te gebruiken. 

Rare Replay gameplay Viva Pinata

Een andere extra is de toevoeging van Snapshots. Dit is het beste te vergelijken met NES Remix. Je wordt gepresenteerd met korte uitdagingen, gebaseerd op de games in Rare Replay. Dit varieert van het verslaan van een baas onder specifieke condities tot het uitspelen van een level in een bepaalde tijd. Een leuke extra voor hen die nog meer uitdaging zoekt. Helaas gaat het hier niet om recentere titels, dus verwacht geen uitdagingen in Banjo-Kazooie of Kameo. Een gemiste kans, want daar is natuurlijk veel mee te doen.

Ook hebben de nieuwere titels geen save states mogen krijgen, waardoor je het ouderwetse (en soms verouderde) systeem uit die game moet gebruiken. Een klein minpuntje uiteraard, maar het had wel toegevoegd gemogen. Desalniettemin is het een genot om de oude klassiekers weer op te mogen starten en is het inderdaad één grote nostalgietrip. De nieuwere games gebruiken meestal de Xbox 360-arcade versie, behalve Conker's Bad Fur-Day, die de ongecensureerde Nintendo 64-versie benut. Deze titels staan niet op de disc maar moet je apart downloaden. Handig als je niet geïnteresseerd bent in elke titel, maar het downloaden van alles duurt wel even. 

Rare Replay Banjo-Kazooie NB

Ten slotte heeft Rare ook diverse achievements in de game gestopt, waarmee je stamps verdient. Heb je er hier genoeg van, speel je video's en plaatjes vrij van 'achter de schermen'. Een stukje geschiedenis waarin de ontwikkeling van de getoonde (en geannuleerde) games te vinden is. Plezierig om te bekijken, al zal dit allemaal ondertussen ongetwijfeld op internet te vinden zijn. Doe het dus voornamelijk om jezelf uit te dagen en zoek het anders lekker op.

Rare Replay geeft dertig jaar gamegeschiedenis op één disc voor dertig euro. Geen geld voor zoveel kwaliteit. De minpunten zijn verwaarloosbaar. Ook al is niet elke titel er één die regelmatig opgestart gaat worden, is er meer dan genoeg om tientallen uren mee bezig te zijn. Een kwalitatieve titel voor Xbox One en we hopen maar dat het nieuwe Sea of Thieves een game wordt uit de stallen van Rare die over dertig jaar op Rare Replay 2 te vinden is.