CD: Warren Haynes - Ashes & Dust

Warren Haynes is een artiest die bij de liefhebbers van de betere americana al jaren geen onbekende meer is. Zo speelde de beste man in bands als The Allman Brothers Band, Grateful Dead en Les Claypool's Frog Brigade en is hij ook al vele jaren actief in de bruisende bluesrockband Gov't Mule, een band die vooral bekend staat om hun imponerende concerten. Op zijn nieuwe solo-album Ashes & Dust laat de sympathieke muzikant uit Asheville (North Carolina) zich van een geheel andere kant horen.

Warren Haynes - Ashes & Dust

Voor zijn derde solo-album dook Haynes samen met de uit New Jersey afkomstige americana-band Railroad Earth de studio in om aldaar een dertiental tracks op de gevoelige band vast te leggen die hij niet bij zijn andere bands kwijt kon. Zo staan er nummers op deze plaat die de muzikant al meer dan dertig jaar geleden componeerde, maar die tot nu toe op de plank waren blijven liggen. Nadat Haynes en Railroad Earth een aantal jaren geleden al eens samen op een podium te bewonderen waren besloten de mannen om hun krachten te gaan bundelen op een volledige langspeelplaat.

Op Ashes & Dust laat Warren Haynes horen dat hij tot veel meer in staat is dan wat hij tot op heden liet horen met bands als Gov't Mule en The Allman Brothers Band. Zo horen we een indrukwekkende uitvoering van Fleetwood Mac's 'Gold Dust Woman' waarbij Haynes het duet aangaat met niemand minder dan Grace Potter. Ook wordt hij op 'Spots Of Time', een track die hij schreef met Phil Lesh (Grateful Dead), bijgestaan door bassist Oteil Burbridge en percussionist Marc Quinones (beiden bekend van The Allman Brothers Band).

 

Fans van zijn andere bands zullen waarschijnlijk even moeten wennen aan de liedjes op Ashes & Dust, maar eenieder die een goed stuk authentieke en traditionele folkmuziek met banjo's en violen wel kan waarderen kunnen we zeker aanraden om dit fraaie album eens te gaan beluisteren. Het is wellicht geen vrolijk album, maar het laat wel duidelijk horen waarom velen Warren Haynes tot één van de betere componisten van de 21e eeuw rekenen.