CD: High On Fire - Luminiferous

Als er één plaat is waar veel liefhebbers van vunzige en gruizige stonerrock naar uitkeken dan is het wel de nieuwe plaat van het gezelschap High On Fire. Het was tenslotte alweer drie jaar geleden dat de band, die eind vorige eeuw voortkwam uit het eveneens legendarische Sleep, hun laatste studioalbum De Vermis Mysteriis uitbracht en zodoende werd het wel eens weer een keertje tijd voor wat nieuws. Met Luminiferous levert de band evenwel een brute bak melomaan geweld af die de moeite van dat wachten zeker waard was.

High On Fire - Luminiferous

Net als bij De Vermis Mysteriis werkten de mannen van High On Fire voor de opnames van Luminiferous opnieuw samen met producer en Converge-gitarist Kurt Ballou. Waar we High On Fire vooral kenden als een band met lompe en trage stonermetal is die koers op het nieuwe album behoorlijk anders. De wereld van zanger en gitarist Matt Pike, bassist Jeff Matz en drummer Des Kensel is nog steeds luid en duister maar op hun zevende studioalbum klinkt de groep diverser dan ooit tevoren.

Uiteraard is het hoofdingrediënt op deze plaat nog steeds loodzware en moddervette sludge- en stonermetal, maar de band schroomt ook niet om met tracks als 'Slave The Hive' en de titeltrack 'Luminiferous' uitstapjes te maken in de richting van de ouderwetse Slayeriaanse speed- en thrashmetal. Sinds Snakes for the Divine hoorden we niet meer zo'n gevarieerd album als deze plaat en daarom durven we zonder enige overdrijving te stellen dat dit het beste werk van High On Fire tot op heden is.

Ben je wel een liefhebber van fijne stonerbands zoals Sleep, Electric Wizard en/of Mastodon dan mag deze fijne plaat eigenlijk niet in je collectie ontbreken. Naast de reguliere cd is Luminiferous ook als dubbelelpee uitgebracht op groen, wit, rood en zwart vinyl.