Blu-ray: Whiplash

Drie Oscars, een megasucces in de bioscoop voor een alternatieve film. Whiplash heeft een succesvolle ronde gedaan wereldwijd. Miles Teller werd alom geroemd om zijn acteerprestatie en J.K. Simmons mocht voor zijn prestatie zelfs de Oscar in ontvangst nemen. Hoe doet de film het thuis, op het kleinere scherm? FOK! zocht het uit.

Whiplash vertelt over een jonge drummer genaamd Andrew, die grotendeels gebaseerd is op regisseur en schrijver Damien Chazelle. Hij is toegelaten op het prestigieuze Shaffer Conservatory en probeert daar koste wat het kost toegelaten te worden in het jazz-ensemble van leraar Fletcher. Dat die met harde hand probeert de groep het beste uit zich zelf te laten halen, wordt door veel mensen - waaronder Andrew zelf - niet gezien of in ieder geval gedoogd. Andrew verliest in zijn strijd voor succes langzaamaan steeds meer mensen, waaronder zichzelf.

Het verhaal is misschien simpel, maar wordt op zo'n krachtige manier neergezet dat de kijker nadat de film is afgelopen minstens nog tien minuten in stilte naar de aftiteling blijft kijken, zich afvragend wat zich nou allemaal precies heeft afgespeeld en hoe daarover gedacht moet worden. Dit is ondermeer te danken aan het zeer succesvolle script van de hand van Chazelle. Doordat hij voor een groot deel situaties uit zijn eigen leven heeft gepakt, wordt het des te persoonlijker als erover nagedacht wordt. De weg naar succes bestaat misschien wel helemaal niet, of het moet zo'n zieke trip zijn dat niemand die ooit volledig af zou willen gaan. De film legt realistische vragen aan de kijker voor, ondermeer de vraag hoe bereik je succes?

De acteerprestaties van Simmons en Teller zijn inderdaad van een hoog niveau. Simmons zet misschien wel de beste rol in zijn carrière neer als de meedogenloze en soms zelfs fascistische docent Fletcher, die tegen geen enkele prijs zal accepteren dat iemand niet het beste uit zichzelf zal halen. Ook al is het dan soms nodig om je handen tot bloedens toe kapot te drummen of een stoel naar je hoofd geslingerd te krijgen. 

De extra's geven nog meer achtergrond aan het krachtige verhaal. Een lijstje:

Extra's:

- (00:42:56) Timekeepers: zoals gezegd baseerde Damien Chazelle Whiplash grotendeels op zijn eigen leven. In deze featurette vertellen hij en andere grote muzikanten (voornamelijk drummers) over hoe ze tot de muziek werden aangetrokken.

- (00:17:56) Whiplash Original Short Film: een letterlijke kopie van de originele short film is opgenomen in de bioscoopfilm. Maar hoe het allemaal begon, valt te zien in de eveneens krachtige short film.

- (00:01:30) Fletcher at Home: verwijderde scène die de menselijkheid in Fletcher toont.

- (00:07:50) An Evening at the Toronto Film Festival: de cast wordt geinterviewed. Hoe was het om de film te maken, wat voor ervaringen hebben ze er aan over gehouden?

- (00:02:10) Theatrical Trailer

Whiplash is een pracht van een film, die met een simpel verhaal een zeer krachtige moraal uitstraalt. De acteerprestaties zijn van een ongekend hoog niveau, en het is dan ook terecht dat Simmons er het gouden beeldje voor naar huis mocht meenemen. Het is een kwestie van voor deze film gaan zitten en je laten onderdompelen in de wereld die cinema hoort te zijn, want thuis werkt deze film gegarandeerd op dezelfde manier.