F1 2015

Een nieuw jaar een nieuwe Formule 1-game van Codemasters. Waar de vorige delen pas uitkwamen tegen het einde van het seizoen, komt F1 2015 vlak voor de zomerstop uit en dus kunnen we gelukkig nu al flink aan de gang nog voordat het kampioenschap ècht beslist is. Al durf ik er nu wel al vergif op in te nemen welk team de cup dit jaar weer mee naar huis mag nemen, maar dat ter zijde.

Een groot verschil met de voorgaande delen is het feit dat er geen carrière-modus meer aanwezig is in F1 2015. Je kunt dus niet meer zelf een coureur aanmaken, jezelf bewijzen en seizoen na seizoen jezelf hoger opklimmen binnen de F1-wereld om uiteindelijk wereldkampioen te worden of eindigen bij een topteam. Dit jaar zul je het moeten doen met een Championship Season mode, waarbij je in de huid van één coureur kunt kruipen en het seizoen 2015 kunt doorlopen. Voor de diehard fans en mensen met een neiging tot zelfkastijding is er ook de Pro Season modus, waarbij alle assists uit staan, de view vast staat in cockpit modus, alle visuele hulpmiddelen verdwenen zijn en de andere coureurs met hun tanden in het stuur over de baan vliegen en het je dus alles behalve gemakkelijk zullen maken.

F1 2015

Naast deze twee standaard modi, kun je ook zelf een quick race starten of proberen een snelle ronde neer te zetten in een time trial. Daarnaast bevat F1 2015 uiteraard ook een multiplayer-modus waarbij Codemasters iets heel slims heeft geïmplementeerd. Je kunt kiezen uit verschillende soorten races: beginners, standaard, of één van de andere gepresenteerde opties en je dan inschrijven voor deze zogenaamde “hopper races”. Je wordt echter niet standaard in een lobby geplaatst waarbij je soms minuten lang moet wachten op andere spelers, maar de game gaat op de achtergrond op zoek naar andere spelers die ook deze zelfde optie hebben geselecteerd. In de tussentijd kun je gewoon offline blijven racen en krijg je een pop-up wanneer er een race gevonden is waar je direct aan kunt deelnemen. Bril-jant!

Ook een leuke toevoeging is een modus waarin je de laatst gereden echte F1 race kunt naspelen waarin de omstandigheden van dat raceweekend worden nagebootst. Leuk tot het seizoen eindigt, maar daarna volledig nutteloos natuurlijk. Het mooie aan F1 2015 is dat er zowel gereden kan worden in het 2014, als het 2015 seizoen. Mocht je dus de piemelneuzen van de bolides, het team van Caterham wat helaas failliet is gegaan, of racen op de Hockenheimring (dit jaar is er geen Grote Prijs van Duitsland en mist deze track dus ook) ontzettend missen dan heeft Codemasters hier dus een creatieve oplossing voor gevonden.

F1 2015

Tijdens het racen zul je al duidelijk een groot verschil merken met de voorgaande delen als je het over de handling van de wagens hebt. Sinds de introductie van de V6 motoren met turbo’s is de hoeveelheid koppel en tractie van de auto’s enorm gestegen ten opzichte van het V8-tijdperk. Dit is in F1 2015 goed overgebracht. De auto’s reageren een beetje nukkig en iets te vroeg op je gas gaan resulteert al snel in een oncontroleerbare auto en eindigt vaak direct naast de baan, met een beetje geluk met je neus nog intact en de goede kant op. Verder is prima te merken dat de grip van de banden in de eerste ronde wat te wensen overlaat, zoals dat ook in het echt is met koude banden. Ook de “cliff” van de pirelli’s is merkbaar als je de hints van je engineer in de wind slaat en te laat de pits in rijdt voor verse sloffen.

Al deze dingen kunnen echter enkele flinke mankementen aan de game niet verbloemen. Allereerst zijn de graphics behoorlijk ondermaats als je het vergelijkt met andere racegames welke nu verkrijgbaar zijn. Wanneer je racet in de regen en de auto’s zelf zien er nog behoorlijk mooi uit, maar de racetracks zelf en alles naast de baan is net zo levenloos als tijdens de voorgaande games. Ook alle animaties zijn houterig en elke race exact hetzelfde. Waar de game het nog goed voor elkaar heeft door David “Crofty” Croft en Athony Davidson te hebben kunnen strikken voor het commentaar, is hun vocabulaire behoorlijk beperkt en wordt het al snel vervelend. Ook de race engineer welke je van informatie voorziet valt nogal vaak in herhaling.

F1 2015

Daarnaast missen er gewoon dingen in F1 2015 die in voorgaande delen wel aanwezig waren, zoals de safety car en zoals hierboven al genoemd is er ook geen carrière-modus. Ook bevat de game gewoon veel fouten en dan bedoel ik niet kleine bugs welke er ongetwijfeld nog uitgepatcht zullen worden, maar dingen zoals het kunnen wisselen van banden-compound voor een race wanneer je in de top 10 bent gefinisht in de kwalificatie. Doe je dit dan wil de game ondanks een geselecteerde pitstopstrategie, gewoon weer dezelfde type compound band op de auto leggen tijdens je eerste stop. Dus kwalificeer je op de option-band, wissel je bij de start naar de prime-band, dan zul tenzij je het handmatig aangeeft tijdens de race, je tijdens de pitstop opnieuw primes aangemeten krijgen. Dit zorgt ervoor dat je indien je voor slechts één pitstop gaat, geforceerd nog een tweede keer naar binnen moet gaan. De tracks bevatten ook gewoonweg fouten, raak je een muur dan heb je een kans op een lekke band, maar op sommige onzichtbare plaatsen kun je ook je auto direct in de poeier rijden. Dit is vooral in Monaco het geval.

F1 2015

De tijden van andere rijders zijn redelijk random, soms gebeurt het dat een auto van wie je ronde na ronde 0,5 seconden weg rijdt ineens de laatste ronde 5 seconden dichterbij is gekomen. Je kunt in F1 2015 je fuel mix wel wat aanpassen voor wat extra power, maar een verschil van 5,5 seconde is wel héél erg extreem. Daarnaast gebeurt het ook nog wel eens dat een auto zonder enige reden de pits in duikt. Zo reed Lewis Hamilton 2 seconden voor me op de eerste plaats en in de laatste ronde duikt hij ineens de pits in voor nieuwe banden, dit terwijl hij toch al op zowel de options als primes had gereden en zover ik had kunnen zien hij toch echt geen schade had opgelopen. Gemakkelijke overwinning, dat wel.

Ook de registratie van fouten is soms nogal apart. Waar je op sommige punten al een waarschuwing krijgt als je met twee wielen een centimeter naast de baan komt, kun je op andere plaatsen volledig afsnijden zonder bestraft te worden. En dan zou ik willen dat je na de race de beslissing van de stewards kon aanvechten voor onterechte strafseconden die je worden aangenaaid, net zoals in het echt.

Al met al is de game best aardig te noemen en heeft het zeker potentie, echter voelt het alsof de game gewoon nog niet helemaal af is. F1 2015 is een prima basis om de game van volgend jaar op te baseren en om op die manier deze Formule 1 arcade racer te perfectioneren.

Pluspunten
Minpunten
  • Zowel racen in het 2014 als 2015 seizoen
  • Hopper sessions
  • Moeilijkheid besturen auto pittig d.m.v. hoge koppel
  • Bevat behoorlijk wat fouten
  • Geen safety car en carrière-modus
  • Grafisch erg ondermaats
Gespeeld op PlayStation 4, ook verkrijgbaar voor PlayStation 3 en PlayStation Vita.