CD: Leon Bridges - Coming Home

Leon Bridges, een naam die nog bij vrijwel niemand belletjes zal laten rinkelen. En dat klopt ook, want de hitlijsten bestormt deze 25-jarige voorlopig nog niet. Wel was hij laatst te zien in The Tonight Show van Jimmy Fallon. En dat optreden zal veel mensen geïnspireerd hebben om deze artiest toch maar eens te googelen. En met een goede reden, want zijn debuutalbum Coming Home is een regelrechte voltreffer.

Op het album zijn tien nummers te vinden, een redelijk kort lijstje dus. Dit betekent in het geval van Leon Bridges niet iets negatiefs want stuk voor stuk zijn de nummers uniek. De albumtitel komt direct terug in de vorm van het nummer 'Coming Home', dat onder meer te linken valt aan Sam Cooke en Lee Moses. Ook heeft Bridges een nummer speciaal opgedragen aan zijn moeder, Lisa Sawyer, aan wie hij veel te danken heeft. 

En het is ook niet alleen maar soul op een laag tempo. 'Twistin' & Groovin'' is het soort nummer waar ook ruimte voor is op het album. Uptempo en met een flinke stoot energie knalt de plaat door de speakers. Ook 'The River' is een stoot van een nummer dat direct de radio op kan om de jongere generatie (zoals ondergetekende) kennis te laten maken met de toon van het verleden. Hetzelfde geldt voor 'Smooth Sailin'. Het is heerlijk om gewoon Coming Home helemaal op te zetten en jezelf onder te dompelen in de soms rauwe soul die Leon Bridges zeer goed weet over te brengen. 

Coming Home is een plaat die eigenlijk maar op één formaat volledig tot zijn recht zal komen, en dat is op LP. Dat brengt het gevoel van de jaren 60 dat haast de hele plaat ademt het best over. De Texaan is volgende week te zien in Rotterdam tijdens het North Sea Jazz Festival, nog een mooie kans om kennis te maken met Leon Bridges zelf als artiest en de klank die hij over probeert te brengen op deze voltreffer van een plaat.