CD: Patrick Watson - Love Songs For Robots

Patrick Watson is een naam die we niet vaak horen. Zijn muziek is veel bekender, met name die van films en tv, waarvoor hij 15 scores componeerde. Zo leverde hij ook een bijdrage aan de serie The Walking Dead. Afgelopen maand verscheen zijn vijfde reguliere album, Love Songs For Robots. De Canadees werd meteen erna al genomineerd voor een Polaris Music Award. Overdreven?

In wezen staan alle voorgaande albums van Watson hoog aangeschreven. Toch was er wel kritiek op het vorige werk, Adventures In Your Own Backyard. Er zouden te weinig echt pakkende songs op staan. Daar is dit keer geen sprake van. Love Songs For Robots zit vol met aanstekelijke deuntjes en zanglijnen. Watson brengt een heerlijke sfeer in je huiskamer. Wie toch een beetje teleurgesteld is in de ‘nieuwe’ Pink Floyd, moet even deze cd checken. Wanneer je de opener en tevens titeltrack hoort, weet je meteen wat ik bedoel. Het lijkt wel een eerbetoon aan Richard Wright. Ook ‘Bollywood’, ‘In Circles’, ‘Turn Into The Noise’, en ‘Know That You Know’ zullen liefhebbers van psychedelica en ambient wel bekoren. Het zijn songs van grote klasse, gedragen door de passende hoge stem van Watson zelf.

Naast ambient komen ook klassiek, indie en folk voorbij op dit album, en dan nog het liefst gecombineerd. ‘Good Morning Mr.Wolf’ is zo’n mooie combi en had niet misstaan op het debuut van Coldplay. ‘Hearts’ begint en eindigt als een van de beste akoestische songs sinds 'Suzanne' van landgenoot Leonard Cohen, terwijl de tussenpassage wel wat weg heeft van Arcade Fire. ‘Grace’ is een beetje identiek aan ‘Hearts’, en ‘Alone In This World’ is van begin tot eind akoestisch, een lijzig orgeltje daargelaten. Met ‘Places You Will Go’ sluit de cd waardig af. Watson demonstreert nog even wat een bikkel van een singer-songwriter hij is. Het is eigenlijk een geweldige zomerse popplaat, wanneer we de tijd van het jaar even in ogenschouw nemen.

Het nieuwe werk van Patrick Watson is, om de eerste vraag te beantwoorden, terecht genomineerd voor een Polaris Music Award. Het zou me niets verbazen als er andere nominaties en jaarlijstjes zullen volgen. Love Songs For Robots is easy listening van het hoogste niveau. Kort maar krachtig, een briljante plaat!